StoryEditor

Kočnerovo meno je spájané s množstvom káuz, o ktorých písal Kuciak

04.10.2018, 07:00
Autor:
ČTKČTK
Z približne 50 článkov Jána Kuciaka od začiatku roka 2017 sa Kočnera týkala polovica z nich.

Obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka Zoltán Andruskó pred policajtmi vypovedal, že vraždu si mal objednať Marian Kočner. Informáciu v stredu priniesol Denník N, ktorému to potvrdili zdroje z vyšetrovania.

​Kočnera v utorok previezli z väzby v Justičnom paláci do Leopoldova. ​Andruskó je jediný, ktorý s políciou spolupracoval z obvinenej štvorice. Kočner je vo väzbe kvôli obvineniu z falšovania zmeniek, generálny prokurátor Jaromír Čižnár na brífingu nepovedal, či je podozrivý aj z objednania vraždy.

Meno slovenského podnikateľa Mariana Kočnera figuruje v niekoľkých kontroverzných kauzách, o ktorých často písal zavraždený novinár Ján Kuciak. Z približne 50 článkov Jána Kuciaka od začiatku roka 2017 sa Kočnera týkala polovica z nich.

Pre Kočnera podľa medializovaných informácii pracovala údajná objednávateľka Kuciakovej vraždy Alena Zsuzsová. Kočner to však odmietol a poprel aj špekulácie o tom, že bol krstným otcom jej dcéry.

​Kočnerovo meno sa objavilo aj na mafiánskom zozname z roku 2005, ktorý v minulosti údajne vypracovala polícia. Kočner tento rok v júni založil na sociálnej sieti stránku Na pranieri, na ktorej útočil na novinárov a preberal ich osobný život. Stránka však fungovala len krátko.

Rozhovor s Kuciakom

Kočner vlani Kuciakovi v telefonickom rozhovore povedal, že sa o neho a o jeho rodinu bude zaujímať a že keď na nich nájde nejakú "špinu", tak ju zverejní. "Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať. A budem aj zverejňovať všetko, čo o vás nájdem. Pán Kuciak, budete prvý," povedal Kočner v rozhovore s Kuciakom na začiatku minulého septembra.

"Ešte raz, nemôžem povedať, že vás za to niekto platí, platí vás váš zamestnávateľ, to vás platí určite a neviem vám dokázať, že je za tým aj niečo iné, ale keď vám to budem vedieť dokázať, pán Kuciak, tak vám garantujem, že skončíte s písaním, pretože vás budem pranierovať. Keď budem teda tie dôkazy mať, teraz ich nemám. Ale verte tomu, že urobím všetko pre to, aby som ich získal, ak existujú. Aby som ukázal Slovensku, kto si na Slovensku dovolí špiniť bez toho, aby mal overené informácie. Vy ich overené nemáte," povedal Kočner Kuciakovi.

​Kuciak kvôli tomu podal trestné oznámenie, ktoré polícia odložila s tým, že nešlo o trestný čin ani o priestupok. Kuciak vlani na sociálnej sieti napísal, že ani po 44 dňoch od podania trestného oznámenia nebol prípad pridelený konkrétnemu policajtovi a že polícia Kočnera ani nevypočula. Postup polície kritizovalo aj Európske centrum pre slobodu tlače.

Vyhrážanie súviselo s tým, že Kuciak napísal text o tom, že Kočner je obvinený z porušenia povinnosti pri správe majetku a zrejme preto sa majetku zbavuje. Predal byt v luxusnom komplexe Bonaparte, kde mal byt aj expremiér Robert Fico, ktorý po Kuciakovej vražde rezignoval.

Rusko a zmenky

Od konca júna je Kočner vo väzbe kvôli prípadu, v ktorom ho polícia spolu s bývalým šéfom ​televízie Markíza a exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom obvinila z falšovania zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur.

​Preplatenie niektorých zmeniek požadovala jedna z Kočnerových firiem aj od Markízy, ktorá spomínané cenné papiere považuje za podvrh. Kočner bol zadržiavaný v Bratislave, teraz ho polícia odviezla do prísne stráženej väznice v Leopoldove.

Práve v súvislosti s televíziou Markíza sa Kočner dostal v roku 1998 po prvý raz do povedomia verejnosti. Išlo o neúspešný pokus o prevzatie Markízy pomocou pracovníkov Kočnerovej bezpečnostnej služby Gamatex krátko pred parlamentnými voľbami.

Kočner v tom čase viedol spor s vtedajším generálnym riaditeľom Markízy Ruskom o podiel v televízii a so svojím partnerom Štefanom Ághom vzápätí dali Ruskovi a trom jeho spolupracovníkom výpoveď. Za Ruska sa vtedy postavili jeho redaktori a tisíce demonštrantov pred budovou televízie. Spor skončil až v roku 2000, kedy Markíza kúpila firmu Gamatex.

Technopol, Sasanka, Privatbanka

V roku 1996 bol Kočner tiež spoločne so synom prezidenta Michala Kováča obvinený z účasti na finančnom podvode voči firme Technopol za 2,3 milióna dolárov. Od prezidenta Kováča nakoniec dostal milosť. Prípad potom ešte riešil súd v Nemecku, ktorý však v roku 2000 stíhanie zastavil.

Kočnerovo meno sa tiež objavilo v roku 2012 v spise Sasanka, ktorý priniesol údajné prepisy komunikácie šéfa vtedy vládnej strany Sloboda a solidarita (SaS) a šéfa parlamentu Richarda Sulíka s Kočnerom prostredníctvom SMS správ ohľadom voľby generálneho prokurátora. Kvôli nej sa koncom roka 2010 vládna koalícia takmer rozpadla.

O rok neskôr Kočner figuroval v kauze Privatbanky zo skupiny Penta, ktorá dostala pokutu 55 000 eur za to, že úradom nenahlásila podozrivé finančné transakcie svojich klientov. Privatbanka vraj nedodržala zákon o boji proti praniu špinavých peňazí, keď neohlásila napríklad neobvyklé prevody peňazí z Malty na Slovensko, ktoré uskutočnil Kočner. Na podozrivý prevod upozornili maltské úrady.

Obchody s bytmi v komplexe Five Star Residence

Kuciak tiež upozornil na to, že Kočner ovládol golfový areál v Báči a že štát pri tom údajne prišiel na daniach o 155-tisíc eur. Kuciak sa tiež venoval Kočnerovým špekulatívnym transakciám v horskom stredisku na Donovaloch a vo svojich posledných článkoch sa Kuciak venoval Kočnerovým obchodom s bytmi v komplexe Five Star Residence, pri ktorých štát tiež prišiel na daniach o veľkú sumu peňazí.

Kočner sa zapojil aj do sporu medzi vládou a majiteľmi pozemkov pri Žiline, kde vyrástol závod automobilky Kia Motors. Podnikateľ časť pozemkov kúpil a potom výhodne predal štátu.

Podľa medializovaných informácii Kočner vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde bol jeho spolužiakom Pavol Rusko.

Tri roky pracoval v Slovenskej televízii a neskôr si založil firmu na výškové práce. V roku 2006 kandidoval na primátora Bratislavy, vo voľbách skončil na treťom mieste.

01 - Modified: 2024-01-22 18:30:00 - Feat.: - Title: Vyvodenie zodpovednosti u Danka, útek exsiskára do Bosny a Šimkovičovej nová metla (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-01-09 08:17:25 - Feat.: - Title: Šokujúce, škandalózne a nečakané: Toto sú najväčšie slovenského šoubiznisu roku 2023 03 - Modified: 2024-01-08 18:30:00 - Feat.: - Title: Fico investoval do bytu, január plný súdnych sporov a čo vyvoláva strach v spoločnosti? (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-01-05 08:08:57 - Feat.: - Title: Ak v parlamente prejde novela Trestného zákona, výrazne pomôže aj „grófke“ z východu 05 - Modified: 2023-12-21 09:08:44 - Feat.: - Title: Emočný rok: korupčné aféry, oslobodený Kočner, Zsuzsovej verdikt 25 rokov, šofér auta smrti dostal 15
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:58