StoryEditor

Čaputová o prepustení Trnku: Nemôže sa stať, že až pri obvinení zistia, že majú rôzne názory

22.01.2020, 14:30
Autor:
chocho
Zuzana Čaputová sa dnes stretla s policajným prezidentom a generálnym prokurátorom.

Prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku deň po tom, ako ho zadržali, vyplynulo z nedostatočnej koordinácie medzi políciou a prokuratúrou.

Po stretnutiach s policajným prezidentom Milanom Lučanským a generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom to vyhlásila prezidenta Zuzana Čaputová.

Podľa Čaputovej sa nemôže stať, že až pri vznesení obvinenia sa objavia také rozdielne právne názory vyšetrovateľa a dozorového prokurátora, ktoré vedú až k zrušeniu obvinenia, ako sa to stalo práve v prípade Trnku.

"Zrušenie obvinenia voči Trnkovi neznamená ukončenie vyšetrovania," ubezpečila však zároveň prezidentka vo vyhlásení. Lučanský aj Čižnár ju totiž uistili, že vo všetkých podozreniach sa naďalej koná a vyšetruje.

Trnku zadržala NAKA minulý týždeň v jeho dome v Hamuliakove. Obvinila ho z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obvinenie sa malo týkať tajného videa z roku 2009, na ktorom sa Trnka rozpráva s vtedajším ministrom financií Jánom Počiatkom o kauze Lemikon.

Na druhý deň po zadržaní sa Trnka dostal na slobodu. Prepustenie nariadil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevidel dôvod na jeho stíhanie.

Celé znenie vyhlásenia prezidentky:

"Vážené dámy, vážení páni,

skôr, než vás budem informovať o výsledkoch stretnutí s policajným prezidentom a generálnym prokurátorom, považujem za potrebné osobitne sa zmieniť o tom, prečo som sa s nimi stretla.

Pred vyše rokom boli získané nahrávky, z ktorých vyplýva, že bývalý generálny prokurátor prijímal pokyny od osoby dnes obžalovanej zo spáchania trestných činov. Následné zistenia polície smerovali k tomu, že bývalý generálny prokurátor mal zadržiavať dôkazy a poskytovať nezákonnú podporu v ďalších kauzách.

Bývalý generálny prokurátor umožnil cudzím osobám vo svojej kancelárii nainštalovať nahrávacie zariadenie, a nahrávky, ktoré takto získal, boli k dispozícii kriminálne podozrivej osobe. To samo o sebe je bezprecedentným príkladom toho, k akému ohrozeniu ústavného orgánu došlo. Podľa nahrávok, najvyšší predstaviteľ generálnej prokuratúry vykonával svoju právomoc spôsobom odporujúcim jej poslaniu, napríklad aj nečinnosťou tam, kde sa aktivita generálneho prokurátora priamo vyžadovala.

Dámy a páni,
v týchto dňoch som sa stretla s generálnym prokurátorom a policajným prezidentom. Obom pánom ďakujem za otvorenosť s cieľom objasniť situáciu, ktorá predchádzala zrušeniu obvinenia bývalého generálneho prokurátora. Samozrejme, že v plnej miere rešpektujem nezávislosť vyšetrovania a mieru poskytnutia informácií som nechala na nich. Predmetom môjho záujmu bola skutočnosť, ktorá logicky vyplynula z minulotýždňových udalostí. Teda najskôr zadržanie pána Trnku a vznesenie obvinenia a na druhý deň jeho prepustenie a informácia o tom, že obvinenie bolo zrušené.

Môj záver je po týchto rozhovoroch nasledovný:

Situácia vznikla v dôsledku nedostatočnej koordinácie medzi políciou a prokuratúrou. Som presvedčená, že v prípade tak spoločensky citlivých káuz, týkajúcich sa bývalého najvyššieho strážcu zákonnosti, musí efektívne fungovať koordinácia medzi vyšetrovateľom a dozorujúcim prokurátorom. Nemôže sa teda stať, že až pri vznesení obvinenia sa prejaví tak odlišný právny názor, ktorý vedie k zrušeniu obvinenia. Rovnako by sa nemalo stať, že takýto krok ostane bez náležitého vysvetlenia.

Je nevyhnutné si uvedomiť, že nejde o bežný kriminálny prípad. A tiež aj to, že akékoľvek kroky vo vyšetrovaní bude verejnosť vnímať cez obsah nahrávok, ktoré sú všeobecne známe. Zodpovednosť polície a prokuratúry, ak im záleží na ich dôveryhodnosti, nemôže končiť vznesením alebo zrušením obvinenia. Ich zodpovednosť končí až vtedy, keď aj v komunikácii s verejnosťou urobia všetko pre rozptýlenie legitímnych pochybností o ich postupe.

Policajný prezident aj generálny prokurátor ma opakovane uistili, že sa vo všetkých podozreniach ďalej koná a vyšetruje. Zrušenie obvinenia voči Dobroslavovi Trnkovi teda neznamená koniec vyšetrovania tejto osoby a jej skutkov, vrátane tých, ktoré môžu vyplývať zo zverejnených nahrávok.

Dámy a páni,
dôveru v inštitúcie na ochranu práva potrebujeme, bez nej sa nedá odvíjať ani viera v právny štát. Verím, že zásadnejší postup v tejto veci môže prispieť aj k posilneniu dôvery v spravodlivosť. Lebo v konečnom dôsledku o dôveru v spravodlivosť dnes na Slovensku ide."

01 - Modified: 2020-01-22 12:21:03 - Feat.: 0 - Title: Postup prokurátora pri prepustení Trnku bol zákonný, tvrdí Čižnár
01 - Modified: 2024-04-28 20:33:34 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 19:22:52 - Feat.: - Title: Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch 05 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 13:59