StoryEditor

Povinne do DSS? Bude to inak

Do druhého piliera dobrovoľne, a nie povinne. Je to najpravdepodobnejšia zo zásadných zmien v slovenskom dôchodkovom systéme, ktoré predvčerom vo svojej analýze predstavila ministerka práce Viera Tomanová.
V článku je graf

Do druhého piliera dobrovoľne, a nie povinne. Je to najpravdepodobnejšia zo zásadných zmien v slovenskom dôchodkovom systéme, ktoré predvčerom vo svojej analýze predstavila ministerka práce Viera Tomanová.
Komu chceme pomôcť?
Možnosť rozhodnúť sa pre mladých ľudí, ktorí vstúpia na trh práce zároveň ostáva opatrením, ktoré samotné dôchodkové správcovské
firmy vidia ako najprijateľnejšiu. "Aj keď je to z pohľadu správcov najmenej škodlivé, ide v každom prípade o nesystémový prvok, na ktorý by paradoxne doplácali najmä tí, ktorí by sa na jeho základe rozhodli do druhého piliera nevstúpiť," trvdí šéf Allianz-Slovenskej DSS Jozef Paška. Narážal na to, že podľa predpokladov by malo byť zhodnotenie úspor v dôchodkových fondoch vyššie, než "administratívne" dôchodky Sociálnej poisťovne.

Nižšie odvody nebudú
Ako nepriechodné sa ešte stále ukazuje zníženie odvodov do dôchodkových firiem z dnešných deviatich na šesť percent. Minisiterka chce presunom troch percent do sociálnej poisťovne vykryť jej deficit, aby mala peniaze aj po roku 2008, kedy očakáva, že sa minie 60 miliárd korún, ktoré na krytie deficitu vyčlenila ešte minulá vláda z privatizácie plynární.
Štátny tajomník ministerstva práce za HZSD Peter Sika tvrdí, že takýto návrh nepodporia, zníženie odvodov odmietol aj premiér Robert Fico.
Exminister financií Ivan Mikloš včera pripustil, že s peniazmi z SPP sa do vzdialenejšej budúcnosti ani nepočítalo. "V prvých rokoch rátala Sociálna poisťovňa s príjmami z privatizácie a na ďalšie roky sa plánovalo jej financovanie s úsporami vo výdavkoch". Vláda to podľa neho nemôže urobiť, lebo výdavky z verejných zdrojov jej rastú v iných rezortoch.

Čo na návrhy hovoria politici
Peter Sika, ĽS-HZDS
So zmenou o výške odvodov by sme v parlamente nesúhlasili, dobrovoľný vstup do druhého piliera pre mladých podporíme. Súhlasíme aj s výstupom ľudí, ktorým do dôchodku ostáva 18 až 20 rokov.

Iveta Radičová, SDKÚ-DS
Zákaz pracovať popri dôchodku by pre penzistov znamenal zníženie životnej úrovne. Opatrenia navrhované ministerstvom práce by nepriniesli prospech žiadnej zo sociálnych skupín.

Július Brocka, KDH
Zjednotenie vymeriavacích základov a úpravu valorizácie dôchodkov by sme podporili. Takisto by sa postavili za možnosť odísť z druhého piliera pre tých, ktorí majú do odchodu na dôchodok desaťročia.

Klára Sarkózy, SMK
Analýza je len mediálnou hrou. Vláda potrebuje upriamiť pozornosť voličov inam, ako na Zákonník práce.

 

01 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súdnictvo sa zahráva so svojím menom 02 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Decentný štýl, jasná správa 03 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo nezvýšiť dôchodky o 8 percent? 04 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hospodársky rast v EÚ sa spomaľuje 05 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BMW plánuje rekord
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 21:08