StoryEditor

BMW plánuje rekord

09.05.2003, 00:00

Nemecký koncern BMW chce i napriek výraznému poklesu zisku v 1. štvrťroku 2003 opäť dosiahnuť rekordný celoročný výsledok. "Naďalej k tomu smerujeme," povedal šéf BMW Helmut Panke. Na začiatku nového roka zaťažovali výsledok spoločnosti výdavky na nové modely a slabý odbyt hlavnej značky BMW. V 2. polovici roka by sa však mali investície vyplatiť. H. Panke si veľa sľubuje predovšetkým od nového päťkového radu, ktorý sa bude dodávať od júla. Za ním bude nasledovať ešte nový šestkový rad a model X3.
V 1. štvrťroku prevádzkový hospodársky výsledok BMW klesol o 18 % na 830 mil. eur. Tržby sa znížili o 4,6 % na 10,3 mld. eur. Za prvé tri mesiace sa odbyt značky BMW znížil o 7 %. Odbyt celej skupiny však vďaka úspechu nového Mini s 261 573 predanými automobilmi zostal na stabilnej úrovni. BMW vidí v automobilovom priemysle pozitívne signály. Zatiaľ však vývoj potláča zdržanlivosť v oblasti dopytu a investícií. V Európe na nálady negatívne pôsobí vysoká nezamestnanosť, v Ázii smrteľný vírus SARS. Celkovo však koncern vychádza zo zvýšenej dynamiky rastu v 2. polovici roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 13:15