StoryEditor

Prečo nezvýšiť dôchodky o 8 percent?

09.05.2003, 00:00

Politická strana Smer považuje za potrebné zaujať stanovisko k protichodným stanoviskám Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Sociálnej poisťovne k výške valorizácie dôchodkov, kde Sociálna poisťovňa navrhuje 7- až 8-percentnú valorizáciu oproti návrhu 5-percentnej valorizácie obsiahnutej v návrhu vládneho zákona.
Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykazuje prebytok vyše 5 mld., čo umožňuje zvýšenie valorizácie oproti vládnemu návrhu o ďalšie 2 -- 3 percentá. Smer považuje za odôvodnené valorizovať dôchodky na úrovni navrhovanej Sociálnou poisťovňou. Je potrebné zohľadniť ekonomickú situáciu dôchodcov, práve pri ktorých sa najviac prejavili dôsledky zvýšenia cien energií, tovarov a služieb v roku 2003. Tieto tvrdé dosahy obzvlášť postihli jednočlenné dôchodcovské domácnosti. Ďalším dôvodom navrhovaného zvýšenia valorizácie dôchodkov na 8 percent je okrem vyše 8,8-percentnej inflácie aj celkový prepad reálnej úrovne dôchodkov v porovnaní s rokom 1989 o vyše 23 percent.
Argumentácia predkladateľa vládneho návrhu zákona o zvýšení dôchodkov o 5 percent je založená na potrebe vytvorenia zdrojových predpokladov a "funkčnosti" pripravovaného nového systému sociálneho poistenia.
Považujeme za nanajvýš neetické realizovať zámery reformy sociálneho systému na úkor zníženia právnych nárokov dôchodcov. Vzhľadom na nezladenosť predloženého vládneho návrhu zákona s ďalšími právnymi normami, ako aj skutočnosť, že rezortné ministerstvo čiastkovými pripravovanými právnymi normami úplne rozbíja Koncepciu transformácie sociálnej sféry schválenú uznesením vlády SR č. 940 v decembri 1995 bez komplexného koncepčného zámeru nového riešenia, dochádza k nestabilite sociálneho systému, čo môže viesť k sociálnym nepokojom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 04:42