StoryEditor

Kontrolórov majú presunúť. Tí to netušia

14.10.2013, 23:55
Reforma štátnej správy ESO sa síce naplno rozbieha, samotní úradníci však o nej veľa nevedia.

Kontrolóri v ružinovskom úrade verejného zdravotníctva netušia, že na budúci rok prechádzajú pod ministerstvo vnútra. Nevedeli ani to, že na platoch majú podľa plánov ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) ušetriť takmer tretinu peňazí a o prácu majú prísť stovky ľudí. Zástupkyňa regionálneho hygienika Jindra Holíková sa o chystanom presune a zoškrtanom rozpočte dozvedela až od redaktora HN. „Nikto nás o zmene neinformoval,“ povedala nám včera prekvapená Holíková.

Budúci rok sa má podľa rezortu vnútra na platoch ušetriť šesť miliónov eur. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková vraví, že majú celkovo predstavu, aké úspory by sa mohli získať na mzdách. Hovoria len o pol milióne. Nejasné tiež je, kto ľudí prepustí.

Po návšteve redaktora HN si Jindra Holíková zo zdravotného úradu v bratislavskom Ružinove overila, že v mzdovom fonde im podľa rozpočtu skutočne chýba takmer tretina peňazí. Už teraz podľa nej šetria, kde sa dá a namiesto odchádzajúcich ľudí neprijímajú nových.

Úrady verejného zdravotníctva dostali tento rok z rozpočtu vyše 30 miliónov eur, na budúci rok to má byť už len 23,8 milióna. „S rezortom zdravotníctva boli dohodnuté úspory vo výške šiestich miliónov eur na osobných výdavkoch na základe plošného zníženia miezd a odvodov a súčasne postupného zníženia počtu zamestnancov,“ napísala Dana Pohlodová z ministerstva vnútra.

 

Kaliňák sa nebojí

Na usporenie takej sumy by museli zamestnanci dostať o tretinu menej peňazí na výplatnej páske alebo by o prácu prišlo 500 ľudí. Rezort zdravotníctva však včera oznámil len prepustenie 49 ľudí, zväčša personalistov, ktorých po chystanej centralizácii nebudú potrebovať.

Jeden milión z úspor by však mohli úrady získať tým, že po novom roku budú vyberať pokuty za nedostatky zistené pri kontrolách. Ďalšie pripravované kroky Čižmáriková nespresnila, no povedala, že spolu s vnútrom chcú dosiahnuť, aby neutrpela odborná činnosť úradov.

Minister vnútra Robert Kaliňák situáciu nechcel komentovať, obmedzil sa na konštatovanie, že dohoda sa nájde, peniaze sa usporia. „Každá situácia má nejaké riešenie,“ povedal HN.

Prepúšťanie nezvládnu

Regionálne úrady verejného zdravotníctva dohliadajú na plnenie hygienických noriem v obchodoch a reštauráciách, kontrolujú zdravotnú neškodlivosť pracovných priestorov, sledujú tiež epidémie infekčných chorôb a kontrolujú očkovania. Holíková tvrdí, že ak by mali prepustiť tretinu zamestnancov, nedokázal by si plniť všetky zákonné povinnosti. „Neviem si to predstaviť, asi by sme to nezvládli. Tí ľudia, ktorí o tom rozhodujú, vôbec netušia, čo robíme,“ vraví. Zdravotnícke úrady budú aj po presune pod Kaliňákovo ministerstvo podliehať odborným pokynom z ministerstva zdravotníctva, vnútro ich bude spravovať len organizačne. Holíková to považuje za chybu. „Je nelogické, aby nás riadili vlastne dve ministerstvá.“

Podľa Čižmárikovej je presun 34 regionálnych úradov pod vnútro hotová vec. Naopak, priamo do štruktúry ministerstva zdravotníctva sa presunie bratislavský Úrad verejného zdravotníctva a dva regionálne úrady v Košiciach a Banskej Bystrici.

Otázka dňa: Koľko úradníkov potrebujeme?

 

01 - Modified: 2005-07-21 07:53:00 - Feat.: 0 - Title: Clinton: Afrika trpí najmä nedostatkom zdravotníckeho personálu 02 - Modified: 2005-07-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nepríjemné náhody
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:11