StoryEditor

Clinton: Afrika trpí najmä nedostatkom zdravotníckeho personálu

21.07.2005, 09:53
Autor:
TASRTASR

Afričania trpiaci na AIDS síce dostávajú viac lacnejších liekov, ale chýba im kvalifikovaný zdravotnícky personál, ktorý by dohliadal na ich liečbu, vyhlásil dnes bývalý americký prezident Bill Clinton.
V rámci svojho turné po šiestich štátoch Afriky dnes Clinton navštívil Tanzániu. Cieľom jeho cesty je vidieť na vlastné oči ako AIDS zasahuje deti najchudobnejšieho kontinentu.
Nadácia bývalého amerického prezidenta každý rok vynaloží na potreby afrických detí postihnutých AIDS približne desať miliónov dolárov.
"Postupne môžme zabezpečiť dostatok antiretrovirálnych liekov, ale najväčšia prekážka stále zostáva. Je ňou nedostatok kvalifikovaných zdravotníkov v takmer každej africkej krajine," povedal Clinton.
V Tanzánii sa Clinton spolu s tanzánskym prezidentom Benjaminom Mkapom zúčastnil otvorenia vzdelávacieho centra, ktoré každý rok vyškolí 30 zdravotníckych pracovníkov pre odľahlé vidiecke oblasti.
Afrika má najnižší počet doktorov na obyvateľa na svete a najvyšší výskyt závažných ochorení, ako sú AIDS, malária a tuberkulóza.
V celej subsaharskej Afrike pripadá na 100.000 ľudí priemerne 12,5 doktora. Mnoho lekárov a zdravotných sestier odchádza z Afriky a hľadá lepšie finančné ohodnotenie v krajinách Európskej únie a Severnej Ameriky.
Asi pol milióna obyvateľov Tanzánie, ktorú dnes navštívil Clinton, trpí chorobou AIDS. Iba 22.000 z nich dostáva antiretrovirálnu liečbu.
1 rsc ed

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:41