StoryEditor

Nepríjemné náhody

22.07.2005, 00:00
Tento týždeň uplynulo osemdesiat rokov od prvého vydania knihy Mein Kampf. Bola preložená do mnohých jazykov, podivnou náhodou je, že najnovším prírastkom je jej preklad do arabčiny.

Tento týždeň uplynulo osemdesiat rokov od prvého vydania knihy Mein Kampf. Bola preložená do mnohých jazykov, podivnou náhodou je, že najnovším prírastkom je jej preklad do arabčiny. Najnebezpečnejší prúd v moslimskom svete sa dá opísať ako islamofašizmus. Hitlerova fanatická kniha je na jednej strane založená na hlbokej úcte voči všetkému nemeckému, na druhej strane na totálnej neúcte k iným, na prvom mieste k Židom. Sebaláska zmiešaná s nenávisťou je charakteristická aj pre radikálny islam -- na jednej stane sú to túžby po svetovláde, na druhej strane je to nálepkovanie všetkého, čo sa odlišuje, ako skazené a nehodné života. Podobne ako v medzivojnovom Nemecku aj dnes za všetkým drieme pocit historickej krivdy, pocit, že nám celý svet iba ubližuje a prišiel čas, aby sme mu to odplatili. Hoci ani dnešné islamské krajiny nepredstavujú najbiednejšie časti sveta, najviac sťažností pochádza práve z nich. Hitler aj moslimskí radikáli považujú demokraciu za degenerovaný systém vládnutia. Za všetko zlé vinia ostatných a len málokedy dokážu kritiku adresovať aj do vlastných radov, hoci napríklad moslimské krajiny patria medzi najskorumpovanejšie na svete.
Aj keď sa v Nemecku pred vojnou predalo niekoľko miliónov kusov knihy Mein Kampf, v školách sa stala povinnou literatúrou a mladomanželia ju dostávali od štátu pri sobáši, po vojne mnohí tvrdili, že o Hitlerových plánoch nevedeli nič. Nemecko muselo zažiť dve veľké prehry, kým došlo k poznaniu, že oveľa úspešnejšie bude, ak sa vydá menej deštruktívnou cestou. Moslimom v tomto poznaní čítanie Hitlerovej knihy príliš nepomôže.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:17