StoryEditor

Nemám silu presadiť plošné testovanie, priznal Matovič. Čaputovú chce dostať od Kotlebu a Fica

07.12.2020, 11:44
Autor:
mahomahoTASRTASR
Premiér chce presvedčiť prezidentku, aby sa pridala na jeho stranu.

Nemanažujem koronakrízu, koronakríza si manažuje nás. Takže neviem, ako mám odstúpiť z funkcie, ktorú nemám, reagoval premiér Igor Matovič na slová prezidentky Zuzany Čaputovej.

Hlava štátu mu poradila, aby manažovanie pandémie odovzdal niekomu inému. Premiér deklaroval, že sa chce s prezidentkou stretnúť a presvedčiť ju, aby neopakovala, že celoplošné testovanie má byť dobrovoľné.

Prezidentku chce presvedčiť

Dodal, že si chce s prezidentkou vyjasniť ústavné kompetencie, aby nebolo na Slovensku dvojvládie.

"Nemôže to byť o tom, že vláda vládne a Prezidentský paláca nám berie kľúčový nástroj z rúk," podotkol.

"Pokúsim sa ju presvedčiť a získať ju na našu palubu, aby odišla od Kotlebu, Pellegriniho, Fica aj od Sulíka prípadne a prišla k nám," uviedol premiér po rokovaní vlády.

Matovič chce, aby sa Čaputová pridala a vysvetlila ľuďom, že testovanie je menej bolestivá cesta

Ak podporu od prezidentky vláda získa, pôjde cestou plošného testovania. Ak nie, podľa premiéra nemá šancu, lebo ľudia to rešpektovať nebudú.


​Testovanie sa osvedčilo, tvrdí premiér

Premiér považuje plošné testovanie za dobrý a účinný nástroj, ktorý bol úspešný napríklad na Orave.

Svojím postojom však hlava štátu podľa Matoviča tento nástroj vláde zobrala.

"Buď Prezidentský palác povie, že sa mýlil, alebo bude stále trvať na tom, že to má byť dobrovoľné, a v tom prípade nastáva lockdown," poznamenal premiér.

Ak má na Slovensku nastať lockdown, vyzýva Prezidentský palác, aby to verejnosti ohlásil.

Nemá silu presadiť testovanie

Podľa premiéra je najjednoduchšie dnes povedať ľuďom, že plošné testovanie má byť dobrovoľné.

"Ale je to mimoriadne nezodpovedné, lebo ten človek, ktorý to vyslovuje vie, že ľudia to chcú počuť a zároveň, že by to boli vyhodené peniaze, lebo sa na tom nikto nezúčastní," poznamenal.

Premiér sa cíti ako z každej jednej strany dohryzený pes. Spomína nenávisť a zaujatosť médií voči vláde i úmyselné "faulovanie" zo strany koaličného partnera.

"Som pre ľudí najhorší pes, ktorý chce ľuďom ubližovať, hoci chcem, aby mali najjemnejšiu cestu, ako prejsť pandémiou," skonštatoval Matovič.

Tvrdí, že on sám nemá silu presadiť plošné testovanie. "Ako to mám presadiť, keď tí najpopulárnejší hovoria, že to sa má robiť len dobrovoľne," pýta sa.

Opatrenia počas sviatkov nie sú známe

Premiér ani po dnešnom rokovaní vlády neodpovedal na otázku, aké budú opatrenia počas Vianoc. Cez víkend uviedol, že odpoveď na to majú dať autority, ktoré nesúhlasia s povinným testovaním.

Medzi nich zaradil aj prezidentku. "Ak pani prezidentka povie, že testovanie len dobrovoľné, tým pádom spraví krížik nad plošným testovaním, lebo nebudeme vyhadzovať peniaze do koša. V tom prípade povie, že Slovensko zatvárame do lockdownu," uviedol Matovič v sobotu pre Televíziu Markíza.

01 - Modified: 2020-12-05 19:57:03 - Feat.: 0 - Title: Matovič: Ak bude prezidentka trvať na dobrovoľnom testovaní, povie tým, že Slovensko zatvárame 02 - Modified: 2020-12-06 14:14:26 - Feat.: 0 - Title: Matovič ohlásil nové testovanie na školách. Celé triedy budú odovzdávať spoločné vzorky 03 - Modified: 2020-12-06 19:26:42 - Feat.: 0 - Title: Keď sa Igor Matovič nedohodne s premiérom 04 - Modified: 2020-12-07 12:37:56 - Feat.: 0 - Title: Prezidentka kritizovala vládu. Matovičovi radí, aby manažovanie pandémie odovzdal niekomu inému
01 - Modified: 2024-05-07 18:17:31 - Feat.: - Title: Prezidentka vetovala zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-05-07 17:46:51 - Feat.: - Title: Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách. Viaceré body legislatívy považuje za problematické 03 - Modified: 2024-05-07 15:52:15 - Feat.: - Title: Čaputová zagratulovala víťazom novinárskej súťaže Štúrovo pero 04 - Modified: 2024-05-05 13:08:04 - Feat.: - Title: Čaputová sa nechystá do straníckej politiky, vo verejnom priestore však zostať chce 05 - Modified: 2024-05-03 11:46:14 - Feat.: - Title: Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné. Zastrašovanie tam nepatrí, vraví Čaputová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 03:51