TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matovič: Ak bude prezidentka trvať na dobrovoľnom testovaní, povie tým, že Slovensko zatvárame

05.12.2020, 12:20
Autor:
mahomaho
Prípadný termín lockdownu bude podľa premiéra záležať na prezidentke.

Premiér Igor Matovič chce na budúci týždeň požiadať o stretnutie prezidentku Zuzanu Čaputovú. Témou rozhovoru má byť plošné testovanie.

Pokiaľ bude prezidentka aj naďalej trvať na tom, aby bolo dobrovoľné, povie tým podľa premiéra, že Slovensko zatvárame.

"Ak pani prezidentka povie, že testovanie len dobrovoľné, tým pádom spraví krížik nad plošným testovaním, lebo nebudeme vyhadzovať peniaze do koša. V tom prípade povie, že Slovensko zatvárame do lockdownu," uviedol Matovič pre Televíziu Markíza.

Prípadný termín lockdownu bude podľa neho záležať na prezidentke. Matovič už na poludnie v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko kritizoval Čaputovú, odborníkov aj koaličných partnerov, ktorí nesúhlasili s povinným testovaním.

Podľa jeho slov, by sa odborníci a politici, ktorí nesúhlasili s povinným plošným testovaním, mali postaviť pred ľudí a povedať im, aké budú Vianoce.

Tvrdí, že celoplošné testovanie fungovalo extrémne dobre. Ľudia, ktorí žiadali, aby bolo dobrovoľné, vypli podľa premiéra toto opatrenie.

Matovič dodáva, že na Slovensku už štyri týždne nemáme žiadne nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu a situácia sa zhoršuje. Je to podľa neho aj tým, že vyprchal efekt plošného testovania.

"Ako mám presvedčiť teraz ľudí, keď týmito názormi prezidentka, konzílium odborníkov, Kotleba, Fico, Pellegrini, Sulík, Remišová spochybňujú povinné plošné testovanie. Urobili z plošného testovania strašiaka a zo mňa antikrista, ktorý chce ľuďom ubližovať," hovorí premiér.

Matovič nepôjde proti Čaputovej

Matovič hovorí, že politická nenávisť spôsobila, že sme zavrhli, to, čo nám fungovalo. Príklad Oravy podľa neho ukazuje, že plošné testovanie je geniálny spôsob, ako znížiť počet prípadov. 

"Prezidentka, všetci najpopulárnejší politici, ešte aj koaliční partneri sa postavia proti mne a všetci robia z Matoviča terč, antikrista, ktorý tu ľudí núti do niečoho a chce im ublížiť," dodal.

"Nebudem tu cikať proti pani prezidentke. Chcem, aby sa postavili pred ľudí a povedali, aké budeme mať sviatky," dodal.

Premiér opäť zopakoval, že buď sa bude masívne testovať alebo bude lockdown. Rozhodnutie, či bude, nechá premiér na autority, ktoré odmietali plošné testovanie.

"Chcú sa zaľúbiť ľuďom"

Premiér hovoril aj o pilotnom otváraní škôl. Dnes podľa neho prebieha testovanie v desiatke škôl po Slovensku.

O otváraní škôl v piatok rozhodla vláda. Hnutie Za ľudí však za uznesenie nehlasovalo. Vicepremiérka Veronika Remšiová navrhovala, aby sa žiaci preukazovali certifikátom o bezinfekčnosti, tak ako to je v súčasnosti na prvom stupni.

Návrt do škôl by sa podľa nej nemal podmieňovať testovaním. "Ja som Veronike hovoril, že načo to je dobré. Celou mocou sa zaľúbiť ľuďom a hovoriť, to čo chcú počuť, ale nepovedať to, že keď pustíme ľudí do škôl, tak tu budeme mať armagedon," reagoval na jej postoj Matovič.

"Dve hodiny sme jej to vysvetľovali a nepomohlo to," dodal. Podľa premiéra musíme hľadať také riešenia, aby sme nemali katastrofické Vianoce.

01 - Modified: 2020-12-05 14:41:13 - Feat.: 0 - Title: Virológ Klempa: Sme už unavení z toho, aby sme niekoho presviedčali, že to nie je iba obyčajná „chrípočka“ 02 - Modified: 2020-12-03 10:19:21 - Feat.: 0 - Title: Cigániková ostro o Matovičovi. Správa sa mimoriadne zákerne, napísala 03 - Modified: 2020-12-03 10:42:10 - Feat.: 0 - Title: Matovič rieši najväčší problém Slovenska 04 - Modified: 2020-12-04 14:24:00 - Feat.: 0 - Title: Matovič kritizoval autority štátu: Vrhli nás do pasce lockdownu, nech sa postavia pred verejnosť
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:26