StoryEditor

Špeciálny prokurátor Kováčik zrušil obvinenie Fica pre výroky o Mazurekovi

13.01.2020, 13:41
Autor:
mahomahoTASRTASR
Vyšetrovateľ má podľa prokurátora vo veci konať a rozhodnúť znova.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik koncom minulého roka zrušil uznesenie o obvinení expremiéra a šéfa Smeru Roberta Fica za výroky o odsúdení exposlanca ĽSNS Milana Mazureka pre jeho vyjadrenia o Rómoch.

Vyšetrovateľ má vo veci konať a rozhodnúť znova. Potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

"Vzhľadom na štádium konania nebudeme v súčasnosti uvádzať podrobnosti, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," uviedla Tökölyová.

NAKA obvinila začiatkom decembra Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

​Obvinenie sa týkalo videa, v ktorom Fico schvaľoval slová Mazureka.

Ten čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v rádiu. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu prišiel v septembri o poslanecký mandát.

"150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém,“ hovoril poslanec v rádiu.

Fico na jeho odsúdenie reagoval s tým, že povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

​"Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu," uviedol Fico vo videu.

"Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do akejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať," vyhlásil ďalej bývalý premiér.

"To sa mám naozaj báť, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" pýta sa Fico.

01 - Modified: 2019-12-05 18:58:04 - Feat.: 0 - Title: Poslanci Smeru zvolali brífing k obvineniu Fica, ten naň neprišiel. Je to pod jeho úroveň, tvrdia 02 - Modified: 2019-12-06 11:55:49 - Feat.: 0 - Title: Fico prehovoril o svojom obvinení. Hovorí o mediálnom lynči a znovu zdieľa video o Mazurekovi 03 - Modified: 2019-12-07 17:34:27 - Feat.: 0 - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin 04 - Modified: 2019-12-30 12:53:31 - Feat.: 0 - Title: Špeciálny prokurátor zrušil podľa TA3 obvinenie Fica, oficiálne ešte rozhodnuté nie je
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:35