Reprofoto/YouTube
StoryEditor

NAKA zadržala Martina Daňa a Rudolfa Vaského, sú podozriví z násilnej činnosti

13.12.2019, 09:25
Autor:
chochopebpeb
Polícia zatiaľ ďalšie informácie nemôže poskytnúť.

Vyšetrovateľ NAKA zadržal dnes dve osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Jedným je neúspešný kandidát na prezidenta a kontroverzný aktivista Martin Daňo. Druhým je YouTuber Rudolf Vasky.

Informovala o tom polícia na Facebooku s tým, že momentálne prebiehajú procesné úkony a zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie.

Neúspešný prezidentský kandidát

Martin Daňo čelí aj obvineniu zo spáchania daňového podvodu. Polícia o tom informovala začiatkom decembra. Daňo si mal neoprávnene uplatniť nárok na vrátenie dane pridanej hodnoty v celkovej výške 187 822 eur.

Prednedávom informovala Transparency International o tom, že Daňove firmy kopia dlhy. "Dlhy pochádzajú z podnikania trinástich firiem, ktoré Daňo vlastní či vedie. Firmy majú slovenské adresy, kde Daňo pôsobil, od Humenného po Bratislavu."

On sám dnes býva v Rakúsku. Na otázky k jeho podnikaniu Daňo odmietol Transparency odpovedať, kým sa organizácia neospravedlní za predchádzajúcu recenziu jeho práce. Jeho dlhy mali prekročiť sumu 800-tisíc eur.

Daňo je aj neúspešný kandidát na prezidenta. Viackrát na seba upozornil, keď sa v parlamentne dostal do konfliktu s poslancami, kvôli čomu mu bola aj odobratá novinárska akreditácia.

Odsúdený za roxorovú revolúciu

Vasky sa v minulosti pokúsil preraziť v politike. Bol lídrom strany Hnutie tretej cesty, ktorá v parlamentných voľbách v roku 1998 získala 0,07 percenta hlasov.

V júni tohto roka Vaského okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil na trest odňatia slobody šesť mesiacov podmienečne s odkladom jeden rok. Vasky sa voči rozsudku odvolal.

Vaského obžalovali za jeho výroky v konšpiračnom internetovom rádiu Slobodný Vysielač, ktoré zazneli koncom októbra 2015.

Vasky v Slobodnom Vysielači hovoril o "roxorovej revolúcii". "Toto bude vysoko organizovaná akcia za účelom zvrhnutia tohto režimu," popisoval s tým, že bude vytvorený "zoznam ľudí, ktorí budú ubití na smrť týmito roxorovými tyčami."

Vyhlásil, že organizovať to bude on sám. "Ja budem zodpovedný za to," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:49