StoryEditor

NAKA sa zaoberá vyjadreniami Fica o Mazurekovi

06.09.2019, 11:31
Autor:
TASRTASRmahomaho
Na šéfa Smeru Roberta Fica bolo podané trestné oznámenie.

Národná kriminálna agentúra sa včera začala zaoberať vyjadreniami predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý komentoval rozhodnutie Najvyššieho súdu vo veci exposlanca ĽSNS Milana Mazureka. 

"Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu," uviedol vo štvrtok Fico vo videu na sociálnej sieti. 

​Šéf Smeru dodal, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. 

„Národná kriminálna agentúra sa vyjadreniami od včera zaoberá, viac informácií zatiaľ nebudeme medializovať," informoval pre portál tvnoviny.sk hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Fico hovorí o rozsudku z kategórie mediálnych

Najvyšší súd odsúdil Milana Mazureka za extrémistické trestné činy. Kotlebov poslanec čelil obžalobe za výroky v relácii regionálneho rádia Frontinus, kde v roku 2016 hovoril okrem iného o neprispôsobivosti, násilí a vandalizme zo strany rómskeho etnika, urážal Rómov a zmieňoval sa o nebezpečenstve spojenom s islamskými migrantmi.

Fico zaradil rozsudok do kategórie mediálnych, po ktorom budú podľa neho preferencie Kotlebovej strany "utešene rásť."  

"Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do akejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať," vyhlásil ďalej bývalý premiér. 

"To sa mám naozaj báť, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" Pýta sa Fico. 

​Najvyšší súd odsúdil Mazureka na peňažný trest vo výške 10-tisíc eur. Poslancovi zároveň zanikol mandát v Národnej rade.

Kritika z opozície aj koalície

Fica výroky na margo odsúdenia Mazureka kritizujú koaličné aj opozičné strany, pridali sa i odborári. Jeho výrokmi sa zaoberá aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

„Tak ako Mazurek nemá nič spoločné s kresťanstvom, tak ani Fico nemá nič spoločné so sociálnou demokraciou," skonštatoval bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák z OĽaNO.

Fico podľa neho poprel rozhodnutie Najvyššieho súdu a pridal sa na stranu tých, ktorí obdivujú Tisa a Hitlera. Pollák tiež uviedol, že dal vyjadrením facku bojovníkom Slovenského národného povstania.

Koaličná SNS je z jeho vyjadrení prekvapená a v šoku. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity a podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz skonštatoval, že sa 'zvolebnieva' a Fico opäť vyťahuje protirómsku rétoriku.

Poslankyňa opozičnej SaS Natália Blahová vyzvala orgány činné v trestnom konaní, aby ho začali stíhať.

Padli trestné oznámenia

Ku kritike sa pridala aj viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. Vyhlásila, že považuje za neprípustné, aby sa najvyšší predstaviteľ sociálnej demokracie na Slovensku takýmto spôsobom v právnom štáte postavil k rozsudku súdu a rasovým výrokom predstaviteľa politickej strany.

Podpredseda mimoparlamentnej OKS Juraj Petrovič podal na Fica trestné oznámenie vo veci preverenia podozrenia, že jeho výrokmi mohlo prísť k spáchaniu trestného činu.

Podanie trestného oznámenia avizoval aj neúspešný kandidát na prezidenta Eduard Chmelár. 

Predseda vlády Peter Pellegrini po Mazurekovom odsúdení uviedol, že víta skutočnosť, že odsúdený extrémista už nebude sedieť v Národnej rade SR. Rozhodnutie Najvyššieho súdu berie Pellegrini „ako vážne varovanie, že nemožno verbálne šíriť nenávisť“.

01 - Modified: 2019-09-03 10:35:32 - Feat.: 0 - Title: Kotlebovho poslanca Mazureka odsúdili: Skončil v parlamente a musí zaplatiť ešte vyššiu pokutu 02 - Modified: 2019-09-03 14:08:40 - Feat.: 0 - Title: Komentár Martina Behula: Najvyšší súd dal Mazurekovi lekciu 03 - Modified: 2019-09-05 14:09:53 - Feat.: 0 - Title: Fico: Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ, Kotlebovi budú preferencie utešene rásť 04 - Modified: 2019-09-05 18:08:34 - Feat.: 0 - Title: Koaliční partneri kritizujú Fica. SNS je prekvapená a v šoku z vyjadrení o Mazurekovi
01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:57