StoryEditor

Lučanský: Chceli sme odbremeniť tím Kuciak. Môžu sa sústrediť na vraždu

06.02.2019, 12:43
Autor:
klkl
Spoločným rozhodnutím policajného prezidenta a predstaviteľov prokuratúry boli od vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej oddelené vyšetrovania ďalších trestných činov.

Generálna prokuratúra (GP) reaguje na rozhodnutie ministerky vnútra Denisy Sakovej oddeliť od vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka vyšetrovanie prípravy vraždy prokurátora Maroša Žilinku a bývalého ministra a advokáta Daniela Lipšica. Policajný prezident Milan Lučanský dodal, že rovnako postupovali aj v prípade plánovanej vraždy prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

"Rozhodnutie ministerky vnútra Slovenskej republiky bolo administratívnym aktom, ktorým sa realizovala dohoda vedenia GP SR s prezidentom Policajného zboru," píše v stanovisku prokuratúra s tým, že ide o štandardný postup ustanovený v Trestnom poriadku. "Toto rozhodnutie padlo na pôde Generálnej prokuratúry," povedala k tomu po rokovaní vlády ministerka Saková.  

Vyšetrenie vraždy je priorita

Dôvodom tohto kroku je ukončenie prípravného konania vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v čo najkratšom čase aj z toho dôvodu, že ide o väzobnú trestnú vec. 

"Je preto logické, že iným skutkom, ktoré vyplynuli z tejto trestnej veci sa budú venovať iní vyšetrovatelia, teda boli vylúčené na samostatné trestné konanie," vysvetľuje v stanovisku prokuratúry jej hovorkyňa Andrea Predajňová. 

V podobnom duchu sa vyjadril aj policajný prezident Milan Lučanský. "Chceli sme odbremeniť tím Kuciak, nijako sa ich to netýka, naďalej prebieha vyšetrovanie tak, ako je," povedal. "Budú mať akurát menej práce a budú sa môcť aktívnejšie venovať vyšetrovaniu úkladnej vraždy," dodal Lučanský. 

Ako uviedol šéf polície, podobne sa pristupovalo aj v minulosti. "Podobne sme pristupovali aj pri farmároch a rovnako sme všetky spisy týkajúce sa problematiky poľnohospodárov na východe presunuli pod inšpekciu," uviedol. Šéf polície reagoval aj na kritiku, že inšpekcia ministerstva vnútra nemá kapacitu na riešenie vrážd tým, že aj v pod jeho vedením vraždu vyšetrovala.

Policajný prezident zároveň dodal, že rozdelením spisu medzi viacero tímu sa podľa neho nezvýši množstvo únikov informácií. 

Prípravné konanie chcú ukončiť čo najskôr

Podľa prokuratúry malo byť prípravné konanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ukončené do konca februára 2019. Podľa aktuálnych informácií dozorových prokurátorov, však nie je tento termín reálny. 

Predajňová v stanovisku pripomína, že pri vyšetrovaní úkladnej vraždy vyplynuli podozrenia z inej závažnej trestnej činnosti, ktoré boli vylúčené na samostatné konania.

Tie budú podľa nej vyšetrovať špecializovaní policajti, vrátane Inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Tí už v dvoch prípadoch začali trestné stíhanie kvôli únikom utajovaných informácií v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej. 

"V prípade, že ak vo vylúčených trestných konaniach budú získané dôležité informácie, ktoré by mali napomôcť objasneniu úkladnej vraždy, budú tieto informácie odovzdané vyšetrovaciemu tímu," dodala Predajňová.  

Sakovej rozhodnutie

Rozhodnutie ministerky Sakovej rozdeliť spis a vyšetrovanie prípravy vraždy Lipšica a Žilinku prideliť Inšpekcii ministerstva vnútra sa dostalo na verejnosť včera. Ako prvý o tom informoval Denník N. 

„Po vzájomnej dohode s Úradom špeciálnej prokuratúry a Generálnou prokuratúrou bude danú vec vyšetrovať Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra, aby sa zabránilo prípadnému úniku informácií z vyšetrovacieho spisu a tým pádom možnému mareniu vyšetrovania,“ citoval Denník N Sakovú. 

​Podľa Sakovej únik informácií z vyšetrovacieho spisu mohli vyniesť buď účastníci trestného konania, či už na strane poškodených alebo obžalovaných, vyšetrovateľ či prokurátor. Ministerka sa odvoláva na to, že takéto konanie je trestný čin.

Preto tiež dodala, že verí, že čoskoro nastanú zmeny v legislatíve, ktoré budú viesť k tomu, aby k podobnej situácii, akou bolo zverejnenie časti vyšetrovacieho spisu, už nedošlo.

Vraždu Jána Kuciaka a s ňou spojené prípady vyšetrovala doteraz protizločinecká jednotka NAKA. 

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 03 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:23