StoryEditor

Zmeny vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka: Saková zobrala vyšetrovateľom časť spisu

05.02.2019, 15:51
Autor:
klklTASRTASR
Ministerka postup obhajuje zamedzením možným únikom informácií.

Ministerka Denisa Saková sa rozhodla odobrať vyšetrovaciemu tímu, ktorý vyšetruje vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej časť spisu. Konkrétne ide o vyšetrovanie prípravy vraždy prokurátora Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra a advokáta Daniela Lipšica. Informuje o tom Denník N. 

Vyšetrovanie má prejsť pod inšpekciu ministerstva vnútra. Ministerka to obhajuje zamedzením úniku informácií. „Po vzájomnej dohode s Úradom špeciálnej prokuratúry a Generálnou prokuratúrou bude danú vec vyšetrovať Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra, aby sa zabránilo prípadnému úniku informácií z vyšetrovacieho spisu a tým pádom možnému mareniu vyšetrovania,“ cituje Denník N Sakovú. 

Ministerka dlhodobo odmietala, že by do vyšetrovania akýmkoľvek spôsobom zasahovala. "Skutočne nezasahujem do vyšetrovania a nemám podrobné informácie. Mám iba tie, ktoré komunikuje Generálna prokuratúra (GP) SR, prípadne tie, ktoré vydá Prezídium Policajného zboru," povedala Saková v decembri.

Dlhodobo rovnako obhajovala prácu vyšetrovacieho tímu. Ešte v nedeľu v relácii O 5 minút 12 hovorila o výraznom posune vo vyšetrovaní. 

V nedávnom čase však kritizovala úniky informácií z vyšetrovacieho spisu. 

Podľa Sakovej únik informácií z vyšetrovacieho spisu mohli vyniesť buď účastníci trestného konania, či už na strane poškodených alebo obžalovaných, vyšetrovateľ či prokurátor. Ministerka sa odvoláva na to, že takéto konanie je trestný čin.

Preto tiež dodala, že verí, že čoskoro nastanú zmeny v legislatíve, ktoré budú viesť k tomu, aby k podobnej situácii, akou bolo zverejnenie časti vyšetrovacieho spisu, už nedošlo.

Vraždu Jána Kuciaka a s ňou spojené prípady vyšetrovala doteraz protizločinecká jednotka NAKA. Časť spisu teraz prešla pod Inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá spadá priamo pod ministerku. Štandardne prešetruje pochybenia a prípady, kde sú obvinenými policajti. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:29