StoryEditor

Výmena kresiel? Len cez nové voľby

Ak chcete iné rozdelenie kresiel vo vláde, musíte to dosiahnuť cez predčasné voľby. Tak znie odkaz Smeru-SD menším vládnym partnerom. SNS

a ĽS-HZDS cez Jána Slotu požiadali viac svojich ľudí vo vláde - národniari rezort obrany, ľudovci zdravotníctvo. Koaličná zmluva sa podľa ministra kultúry za Smer-SD Mareka Maďariča otvárať nebude. "Súčasné znenie koaličnej zmluvy je výsledkom parlamentných volieb. Karty sú rozdané. Každý, kto hovorí o zmenách, si musí uvedomiť, že karty by sa dali opäť rozdávať len na základe nových parlamentných volieb."
Intenzívne mlčanie
Ministri, ktorých by sa prípadné mocenské zmeny vo vláde mohli dotknúť, sa nechcú veľmi k tejto téme vyjadrovať. "Beriem to len ako také vyjadrenie," povedal včera po rokovaní vlády minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Šéf rezortu obrany František Kašický sa novinárom počas rokovania vlády vyhýbal. Mlčanie si ako komunikačnú stratégiu osvojili aj ďalší členovia vlády. Odkedy oznámil svoj aj Mečiarov plán, nemá záujem komunikovať s médiami ani samotný Slota.
Veteška varuje
Snahy Slotu a Mečiara otvorene neschvaľuje podpredseda ĽS-HZDS Viliam Veteška. "Môže to vyvolať nebezpečný rozkol v koalícii," povedal pre HN. Tvrdí, že rokovanie lídrov menších strán bez premiéra Roberta Fica vyzerá, ako keby sa dvaja spolčili proti jednému. Veteška je presvedčený, že najskôr mali túto tému predostrieť priamo na Koaličnej rade. "Smer teraz môže odoprieť vôľu o tom rokovať." Veteška, ktorý je známy blízkym vzťahom k Ficovmu Smeru, pritom kandiduje na šéfa ĽS-HZDS práve proti Mečiarovi.
Iniciatíva Slotu s Mečiarom sa nepozdáva ani podpredsedovi vlády Dušanovi Čaplovičovi. "Hovoriť niečo také dopredu do médií, to sa nerobí." Slota pritom hovoril, že so Smerom tieto zámery preberú na najbližšom koaličnom stretnutí. Ako potvrdila hovorkyňa premiéra Silvia Glendová, rokovanie koaličných partnerov je naplánované až pred júnovou schôdzou parlamentu.
Vysoká hra patriotov
Radoví poslanci SNS ani ĽS-HZDS o zámere svojich šéfov ani včera veľa nevedeli. Poslanec za SNS Jozef Rydlo hovorí, že túto tému v rámci strany ani na poslaneckom klube nepreberali. "Považujem to za vnútornú záležitosť koaličných rokovaní." Ani ďalší poslanci za SNS a ĽS-HZDS, ktorých HN oslovili, nemali o zámere Slotu a Mečiara žiadne informácie. Jedine Ivan Šaško zo SNS očakával, že otázka prerozdelenia pozícií príde na rad, lebo SNS je vzhľadom na volebné výsledky nespokojná. Nevedel však o tom, že by mohli požadovať ešte jedno ministerstvo.

01 - Modified: 2003-05-21 15:52:10 - Feat.: 0 - Title: Zaplaťte si detektíva 02 - Modified: 2003-05-21 19:37:59 - Feat.: 0 - Title: Rumsfeld pripustil možnosť návratu inšpektorov 03 - Modified: 2003-05-21 19:45:31 - Feat.: 0 - Title: Príjmy z prehliadok každoročne stúpajú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:01