StoryEditor

Rumsfeld pripustil možnosť návratu inšpektorov

22.05.2003, 00:00
Americký minister obrany Donald Rumsfeld ako prvý predstaviteľ Spojených štátov pripustil možnosť návratu zbrojných inšpektorov OSN do povojnového Iraku. Ich úlohou by však nebolo pátranie po zbraniach hromadného ničenia, ale zabezpečenie jadrových zariadení.
  • NATO prekonalo "irackú" krízu
  • Nová výzva Al-Kajdy na džihád
  • Americký minister obrany Donald Rumsfeld ako prvý predstaviteľ Spojených štátov pripustil možnosť návratu zbrojných inšpektorov OSN do povojnového Iraku. Ich úlohou by však nebolo pátranie po zbraniach hromadného ničenia, ale zabezpečenie jadrových zariadení. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) má podľa šéfa Pentagónu k dispozícii zoznamy inventáru, a tak môže zistiť, čo zmizlo pri nedávnych rabovaniach v irackých jadrových komplexoch. "Je to celkom dobrý nápad," povedal Rumsfeld. Jeho vyhláseniu predchádzala v poradí tretia žiadosť šéfa MAAE Mohameda El Baradeiho adresovaná americkej vláde, aby umožnila jeho tímom vykonať posudky jadrových zariadení. Opakované nasadenie zbrojných inšpektorov OSN pritom ministerstvo obrany doteraz odmietalo. Pátranie po zbraniach hromadného ničenia si po ukončení vojenskej operácie vzal pod patronát Pentagón a viedol ho samostatne, bez inšpektorov OSN, ktorí pred vojnou neobjavili žiadne dôkazy podporujúce tvrdenia americkej administratívy o tom, že Irak disponuje chemickými a biologickými zbraňami a že obnovuje nukleárny program. Aj americké ministerstvo zahraničných vecí ešte v pondelok vyhlásilo, že s návratom kontrolórov medzinárodnej organizácie zatiaľ nepočíta. "Irak kontrolujú lepšie vojaci," znelo odôvodnenie.
    Rabovanie jadrových komplexov
    Médiá už predtým informovali, že rabovaniu Iračanov sa nevyhli ani jadrové zariadenia. "Tínedžeri odniesli z jadrového komplexu v Tuwaitá južne od Bagdadu všetko, čo sa dalo. Generátory, hadice a železné platne," píše sa v reportáži agentúry AFP.
    Z najväčšieho jadrového zariadenia v Iraku zmizlo podľa špecialistu americkej armády na nekonvenčné zbrane plukovníka Tima Madera asi 20 percent skladovaného rádioaktívneho materiálu. Americkí nukleárni experti okrem toho objavili rádioaktívne stopy na mieste, kde zlodeji sudy vyložili.
    Roky nefungujúce zariadenie Tuwaitá Irak využíval na skladovanie jadrových materiálov. Napriek tomu, že rozsiahly komplex bol považovaný za jedno z najpravdepodobnejších miest, kde možno nájsť dôkazy o zakázaných programoch vývoja irackých nukleárnych zbraní, počas nedávnej vojny zostal celé dni nestrážený. Kým do objektu dorazili tímy amerických expertov, miera poškodenia znemožnila zistiť, čo chýba.
    Pred tým, ako zariadenie začali strážiť americkí vojaci, novinári videli, ako dedinčania vynášajú skladovacie sudy, z ktorých odstraňovali materiál -- zrejme oxid uránu. Neskôr v sudoch skladovali pitnú vodu a u niektorých sa už objavili zdravotné problémy. Obohatený urán je dôležitou surovinou pri výrobe jadrových náloží. MAAE v komplexe monitorovala dve tony obohateného a niekoľko ton prírodného alebo ochudobneného uránu.
    V Iraku existuje asi 1 000 miest, kde sa rádioaktívny materiál využíva v priemysle alebo zdravotníctve. Najväčšie obavy však vyvoláva Tuwaitá, kde Iračania pred vojnou v Perzskom zálive z roku 1991 pracovali na konštrukcii nukleárnej bomby.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    07. máj 2024 01:44