StoryEditor

Nový nástup koronavírusu. Na Áziu sa valí druhá vlna

30.03.2020, 19:30
Tá prvá zasiahla v plnej sile niektoré oblasti Číny, ale potom sa prevalila do Európy a Spojených štátov.

V Japonsku, Hongkongu, Thajsku, na Filipínach, v Malajzii, ale aj v ďalších ázijských štátoch, ktorým sa donedávna pomerne dobre darilo držať šírenie nového koronavírusy na uzde, prepuká alarm.

​Počet novo infikovaných tam totiž v posledných dňoch rapídne narastá. Podobne znepokojujúco sa vírus naštartoval v južnej Ázii, v Pakistane a v Indii - tu navyše môže byť skutočný stav ešte ďaleko horší, ako ukazujú štatistiky skreslené nízkym testovaním.

Panujú dôvodné obavy, že Áziou sa začína šíriť druhá vlna choroby.

Tá prvá zasiahla v plnej sile niektoré oblasti Číny, ale potom sa prevalila do Európy a Spojených štátov.

Väčšina ázijských krajín preto prehodnocuje doterajšie - v porovnaní s Čínou a mnohými západnými štátmi - dosť benevolentné opatrenia a pritvrdzuje. Viac-menej však nie v zmysle drsných plošných karantén, v prvom rade dochádza k ešte prísnejšiemu obmedzovaniu cestovania a obchodu.

Tamojšie úrady vlastne ani nemajú veľmi na výber. Zo štatistík totiž vyplýva, že najväčšie riziko pochádza "z dovozu", inými slovami, že nákaza prichádza najmä zvonku, s krátkodobými návštevníkmi a s vlastnými obyvateľmi, ktorí sa vracajú z cudziny.

Títo ľudia môžu byť tichými nositeľmi vírusu, sami o tom nemusia vedieť, lebo ich neodhalia žiadne zjavné príznaky. To isté sa však môže týkať aj domácich obyvateľov, napohľad zdravých, ktorí však v sebe vírus môžu mať a ďalej ho šíriť.

Čínske podozrenie

To isté v podstate platí aj pre pevninskú Čínu, ktorá síce sebavedome vyhlásila "veľké víťazstvo nad vírusom" a začiatkom apríla sa chystá úplne zrušiť drsné blokády, podľa odborníkov je však jasanie predčasné. Potom, čo sa život vráti do bežných koľají, sa môže choroba znova rozbehnúť, varujú. Objavujú sa aj hlasy - a to priamo z radov lekárov - podľa ktorých sú vo Wu-chane, mieste zrodu koronavírusovej pandémie, prepúšťaní nedoliečení pacienti, aby bolo možné vylepšiť štatistiky.

Tamojší lekári potichu hovoria aj o tom, že úrady umelo krátia aj počty novoinfikovaných. Že všetko nemusí byť také skvelé, ako hlása propaganda, naznačuje aj skutočnosť, že tamojšie úrady koncom minulého týždňa nariadili opätovné uzavretie všetkých kín v krajine - bez udania dôvodu. Čína v každom prípade kvôli tomu, aby zabránila importu infekcie, od soboty prakticky zakázala vstup cudzincom.

Aká je momentálna situácia v iných krajinách, o ktorých sa v súvislosti s možnou druhou vlnou hovorí?

Držia sa vlastne už len Taiwan, Vietnam a Južná Kórea, ktorá po počiatočnom prudkom nástupe dokázala dostať epidémiu do prijateľných medzí (pod sto nových infekcií denne), a to predovšetkým masívnym testovaním. Už aj v Soule však vzrastá znepokojenie, pretože v posledných dňoch sú počty mierne horšie.

Japonsko sa prebúdza

Ako modelový príklad nového nástupu koronavírusu môže dobre poslúžiť Japonsko. Tomu sa choroba dlho viac-menej vyhýbala a nebyť obrej výletnej lode Diamond Princess, na ktorej medzi turistami choroba naplno prepukla práve pri japonských brehoch, krajina by sa o epidémii dozvedala len zo svetového spravodajstva.

Teraz sa však z nudnej operetky stala dráma.

Súdiac podľa znenazdania razantných výrokov japonských politikov to vyzerá, že ostrovný štát, známy vysokým vekovým priemerom svojich obyvateľov, sedí na tikajúcej časovanej bombe. Krajina preto prudko mení kurz.

Japonsko síce malo ku včerajšku niečo vyše 1 800 infikovaných, čo vzhľadom k počtu obyvateľov nie je nijako závratný počet, takže sa zatiaľ nechystá vyhlásiť núdzový stav, avšak začína byť zrejmé, že "žúr" končí. Krajina sa totiž doteraz vyhla väčšine dramatických scén a opatrení, aké zažívajú Taliani alebo obyvatelia New Yorku, žila bez drastických obmedzení pohybu, ekonomicky ničivých blokád a dokonca ani nijako netrvala na rozsiahlom testovaní. Miestny optimizmus (či bezstarostnosť?) bol zrejmý aj z toho, že tamojšia vláda si dlho myslela, že tohtoročnú tokijskú letnú olympiádu usporiada v termíne.

To všetko sa teraz mení. Japoncov vydesilo, že nové prípady začali v poslednom týždni výrazne pribúdať. Olympiáda už bola presunutá a na rad prichádzajú tvrdšie opatrenia. Minister zdravotníctva Kacunobu Kató koncom týždňa uviedol, že podľa jeho analýz existuje vysoké riziko divokého šírenia vírusu.

Na mnohých miestach v krajine medzitým rozkvitajú obľúbené sakury, čo Japoncov láka na výlety. Guvernérka 14-miliónového Tokia Juriko Koikeová ich však rýchlo postavila späť na zem: "Nevychádzajte, keď nemusíte. Pracujte z domu. Nachádzame sa v kritickej fáze pred možným výbuchom infekcie."

Koronavírus a Covid - 19

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2020-03-29 16:32:17 - Feat.: 0 - Title: Uznávaný epidemiológ varuje: V USA môže koronavírus zabiť až do 200-tisíc ľudí 02 - Modified: 2020-03-29 18:31:38 - Feat.: 0 - Title: Šéfovi ÚVO aj jeho manželke potvrdili pozitívne testy na koronavírus 03 - Modified: 2020-03-30 06:28:40 - Feat.: 0 - Title: Pozitívny test na koronavírus mal aj piaty najbohatší Čech Křetínský. Je v izolácii, firmy riadi po telefóne 04 - Modified: 2020-04-24 16:23:22 - Feat.: 0 - Title: Šírenie koronavírusu môže súvisieť so znečisteným ovzduším, tvrdia talianski vedci 05 - Modified: 2020-06-03 11:47:01 - Feat.: 0 - Title: Španielsko hlási ďalších viac ako 800 obetí koronavírusu. Počtom nakazených prekonalo Čínu 06 - Modified: 2020-03-30 20:15:23 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Počet testovaných v nedeľu klesol, učiteľka v Ružinove má byť vyliečená
01 - Modified: 2024-04-29 08:12:42 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie do Rwandy 02 - Modified: 2024-04-29 08:00:28 - Feat.: - Title: V Keni vlani polícia mimosúdne zabila 118 ľudí, tvrdia aktivisti 03 - Modified: 2024-04-29 08:02:18 - Feat.: - Title: Zdravotná klaunka: V prestrojení sa cítim slobodná, vraciam sa do detstva a môžem byť kýmkoľvek 04 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi 05 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 18:32