StoryEditor

Česko: Rodí sa vláda a začína sa s kupčením

07.06.2006, 00:00
Novozvolený poslanec za ČSSD Pavel Ploc dostal, podľa internetového serveru novinky.cz, ponuku 5 miliónov korún za prestup do Strany zelených. Všetko nasvedčuje tomu, že kupčenie s hlasmi poslancov sa stalo realitou aj v Česku.

Bývalý úspešný skokan na lyžiach a zároveň novozvolený poslanec za ČSSD Pavel Ploc dostal, podľa internetového serveru novinky.cz, ponuku 5 miliónov korún za prestup do Strany zelených. Balík peňazí mu sľúbil za podporu Topolánkovej vlády známy zo školy, ktorého roky nevidel. Ploc to ihneď oznámil polícii. Všetko nasvedčuje tomu, že kupčenie s hlasmi poslancov, o ktorom sa doteraz iba hovorilo, sa stalo realitou aj v Česku.

Padli si do oka
Víťazná ODS a líder Mirek Topolánek má za sebou prvé rokovania o budúcej vláde s ľudovcami a zelenými. Stretnutie vyjednávacieho tímu KDÚ-ČSL a občianskych demokratov sa zaobišli bez zbytočných problémov. Obe pravicové strany nevidia žiadnu prekážku na vytvorenie vládnej koalície. Teraz už ostáva dohodnúť programové priority týchto dvoch strán. Východisko je jasné: ODS deklarovala, že z plánu zavedenia rovnej dane nemieni v žiadnom prípade odstúpiť, o ďalších reformách je pripravená vyjednávať.

Zelení nevedia, či sú praví, alebo ľaví
Situáciu komplikujú hlasy z vnútra strany zelených. Štyri dni po voľbách sa začínajú objavovať prvé nezhody parlamentných ekológov. Doteraz ich novinári a politológovia zaraďovali k pravicovej časti parlamentu. Časť zelených však protestuje a tvrdí: "My nie sme pravica." Riešenie vidia v tichej podpore dvojkoalície ODS - KDÚ-ČDL z opozičných lavíc. Niektorí šéfovia krajských organizácií dokonca navrhujú začať rokovania so sociálnymi demokratmi. To je neprijateľné pre lídra strany Martina Bursíka, ktorý už začal s ODS vyjednávať a nevie si predstaviť, že by zelení podporili vládu opierajúcu sa akýmkoľvek spôsobom o komunistov. Mirkovi Topolánkovi ostáva ešte stretnúť sa zo zástupcami ČSSD, aby presondoval možnosť prípadnej podpory či tolerancie stredopravicovej vlády. Jedna z odpovedí socialistov znie: "Podporíme pravicovú vládu, ale iba na dva roky. Za to chceme zmenu volebného systému a predčasné voľby."

01 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úvery pre malé a stredné podniky 02 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 03 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poplašné správy o bankách už aj v ČR 04 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 10:09