StoryEditor

Úvery pre malé a stredné podniky

09.03.2003, 23:00

Zmluvu o úverovej linke na 20 miliónov eur podpísal v piatok v Bratislave riaditeľ odboru finančných inštitúcií Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Rogers LeBaron a člen Predstavenstva Všeobecnej úverovej banky (VÚB) Jan Blaho. Linka je určená na úvery pre malé a stredné podniky s ročným obratom nižším ako jedna miliarda korún, s menej ako 250 zamestnancami. Maximálna výška pôžičky je 125 000 eur a lehota splatnosti je päť rokov. VÚB zároveň dostala druhú tranžu finančnej a technickej podpory Európskej komisie v rámci Phare vo výške 1,6 mil. eur. Hradia sa z nej tréningové programy na financovanie malých a stredných podnikov, čím by sa malo dosiahnuť pohotovejšie schvaľovanie úverov pre tento podnikateľský segment.
Úverová linka z EBOR je už druhou. Prvá, z roku 2001, sa vyčerpala na 90 percent. Poskytlo sa 300 pôžičiek v priemernej výške 57 000 eur. Podľa Blahu linka prispela k medziročnému zvýšeniu úverov VÚB pre malé a stredné podniky o 17 percent. Delikvencia úverov z tejto linky je nulová. VÚB má mimoriadny záujem podporiť podnikanie v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou. Z 25 pobočiek, ktoré sa špecializujú na malé a stredné podnikanie, je 24 mimo Bratislavy a aktivity sa presúvajú zo západného Slovenska na stredné a východné. Z linky sa majú podporiť aj aktivity VÚB pre malé a stredné podniky v Česku.
Predstaviteľ EBOR R. LeBaron po podpísaní dokumentu povedal, že zmluve predchádzalo veľa práce a veľa bude po nej nasledovať. Ocenil prístup VÚB k vzájomnej spolupráci. Pripomenul, že podpora malého a stredného podnikania je kľúčovou prioritou EBOR. Súčasťou tejto úlohy sú aj každoročné medzinárodné semináre o skúsenostiach z financovania malých a stredných podnikov. V tomto roku bola hostiteľom VÚB, seminár sa uskutočnil koncom minulého týždňa.
Spokojnosť so spoluprácou s VÚB vyjadril aj vedúci implementačnej a kontraktačnej jednotky Európskej komisie Helmut Lohan. Z celkového objemu Európskej komisie na finančnú a technickú pomoc Phare v tejto oblasti 85 mil. eur je pre túto banku určených 5 mil. eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 19:57