StoryEditor

Deň "D" príde vo štvrtok

03.02.2008, 23:00

S opozíciou, či bez nej, vo štvrtok bude parlament hlasovať o Lisabonskej zmluve. Vládna koalícia je pripravená niesť riziko. "Vo štvrtok už hlasovať budeme aj za cenu, že oznámime Európskej únii, že Národná rada neschválila zmluvu, lebo nebola uznášaniaschopná," potvrdil podpredseda Národnej rady Miroslav Číž (Smer-SD). Podľa všetkého sa tak štvrtkové hlasovanie parlamentu skončí neschválením zmluvy.
Csáky píše do Bruselu
Predseda SMK Pál Csáky sa cez víkend obrátil listom na šéfa Európskeho parlamentu Hansa Gerta Pötteringa. Ten by mal podľa neho apelovať na predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, aby "nehral hazardnú hru s budúcnosťou Lisabonskej zmluvy a nedal na hlasovanie zmluvu dovtedy, kým nepadne dohoda s opozíciou". Podľa Csákyho sa nemení stanovisko opozície, ktorá je pripravená reformnú zmluvu podporiť len vtedy, ak koalícia pristúpi na jej požiadavky v otázkach tlačového zákona. Ak by sa tak stalo, "najneskoršie v marci sa môže vytvoriť situácia, v ktorom minimálne 130 poslancov NR SR môže hlasovať za zmluvu."
Opozícia nedôveruje
Opozícia žiada politické garancie zmien v tlačovom zákone a že "budú rešpektované práva opozície". Podľa Csákyho by takéto garancie mohli mať podobu písomnej dohody. Tlačový zákon podľa neho treba zmeniť tak, aby vyhovoval medzinárodným štandardom. Europoslankyňa za Smer Monika Flašíková-Beňová považuje prístup opozície za politicky nekorektný. "Lídri opozičných strán dostali pred niekoľkými dňami na stretnutí s koaličnými stranami garancie, že tlačový zákon prejde v takej podobe, aby korešpondoval s predstavami európskych inštitúcií. Nie je mi teda jasné, o čo Mikulášovi Dzurindovi a Pálovi Csákymu vlastne ide." Podľa scenára koalície by sa zákon mal schváliť v prvom čítaní a potom upraviť. Opozícia je však proti. "My sa nespoliehame na ich sľuby, pretože už v minulosti sa ukázalo, že sa im nedá dôverovať," tvrdí člen parlamentného mediálneho výboru Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS).
Preč s právom na odpoveď?
Koalícii odkazuje - schváľme kvalitný tlačový zákon. "Potom môžeme diskutovať o Lisabonskej zmluve. Lehotu na ratifikáciu má do konca roka, tak v čom je problém?" Záruky by však podľa Číža mali byť vždy na oboch stranách. "Ak dám hlasovanie o zmluve na 29. decembra, kde mám istotu, že oni sa nerozhodnú ju neschváliť, pretože my sme podľa nich celý rok vládli nedemokraticky?" Koalícia kritizuje opozičných politikov aj preto, že podľa nej doposiaľ neformulovali jasne problémy tlačového zákona. Šéf mediálneho výboru Pavol Minárik (KDH) má však v tomto smere jasno. "Je potrebné zmeniť právo na odpoveď a sankcie pre vydavateľa." Podľa návrhu zákona z dielne rezortu kultúry totiž môže o pokutách do výšky 200-tisíc rozhodovať ministerstvo. "Ten, kto o sankcii rozhoduje, musí byť nezávislý." V prípade práva na odpoveď by bol Minárik za jeho úplné vypustenie so zákona.

01 - Modified: 2003-07-07 07:34:03 - Feat.: 0 - Title: TEST: Volvo S80 D5
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 06:02