StoryEditor

Bratislava prepla semafor na červenú. Aké opatrenia mesto prijme?

25.08.2020, 15:43
Autor:
klkl
Súčasťou zmeny je aj zavedenie niekoľkých opatrení zameraných na najslabšie sociálne skupiny.

Hlavné mesto sa rozhodlo pre zmeny v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Na COVID semafore preplo na červenú. "Dáta z posledných dní potvrdili, že epidemiologická situácia sa v Bratislave zhoršila a dva zo sledovaných ukazovateľov sa už dostali do červenej fázy," vysvetľuje svoje kroky mesto.

​Súčasťou zmeny je aj zavedenie niekoľkých opatrení zameraných na najslabšie sociálne skupiny. Od 2. septembra tak bude platiť sprísnený režim v zariadeniach pre seniorov a zariadeniach opatrovateľskej služby v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Sprísnený režim zahŕňa:

  • Pravidelné dodávanie ochranných pomôcok a dezinfekcie zariadeniam v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.
  • Dočasné obmedzenie návštev v štyroch zariadeniach pre seniorov v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, v ktorých sa vyskytujú prevažne krehkí a chronicky chorí prijímatelia sociálnych služieb (Gerium, Archa, Petržalský domov seniorov, Domov jesene života) a tiež na lôžkových oddeleniach ostatných troch zariadení (Domov pri kríži, Domov seniorov Lamač, Dom tretieho veku) rešpektujúc výnimky pre prijímateľov s paliatívnym sprevádzaním v terminálnom štádiu ochorenia.
  • Posilnenie technického zabezpečenia zariadení (sprístupnenie tabletov a počítačov), sprostredkovávanie nepriameho kontaktu s rodinami a blízkymi a podpora kvality života klientov zariadení.
  • Dočasné pozastavenie kolektívnych aktivít v uzatvorených priestoroch zariadení s vysokým potenciálom šírenia nového korona vírusu (napr. omše, stretnutia, oslavy, krúžky a pod).
  • Pripravené izolačné priestory pre prípadných suspektných klientov obsluhované špeciálne vyčleneným a zaškoleným personálom s profesionálnymi ochrannými pomôckami (štíty, respirátory, okuliare, obleky). Do izolačných priestorov v rámci zariadení sú presúvaní prijímatelia sociálnych služieb so symptómami, pri ktorých dočasne nie je možné vylúčiť prítomnosť ochorenia COVID19.
  • Príprava testovania kľúčových zamestnancov v priamom styku s prijímateľmi služby (vrátane neodborného personálu), ktorí boli vystavení rizikám. Pokračovanie v testovaní zamestnankýň a zamestnancov zariadení s pozitívnou cestovateľskou anamnézou, ktorí sa v zahraničí zdržali viac ako 2 dni.

Mesto zároveň spustilo prípravu karanténnho zariadenia pre ľudí bez domova, ktorým začne distribuovať aj nepotravinovú pomoc zameranú najmä na ochranné a hygienické pomôcky. 

Opatrenia sa budú týkať aj hromadných podujatí. Magistrát síce upozorňuje, že prednosť pred opatreniami mesta majú usmernenia hlavného hygienika, ktoré naďalej umožňujú hromadné podujatia za dodržania bezpečnostných opatrení. Mesto sa však rozhodlo presunúť plánované podujatie 100 rokov volebného práva žien do online priestoru. 

Zmeny sa dotknú aj magistrátu, ktorá sa dotkne aj otváracej doby centra prvého kontaktu a podateľne. "Plošne dezinfikujeme úrad a posilňujeme pravidelné čistenie kľúčových priestorov. Rovnako rušíme účasť na služobných cestách a väčších podujatiach, ako sú konferencie či semináre," dodal magistrát.

Covid semafor určuje, pri akých prípadoch, číslach a okolnostiach sa spúšťajú jednotlivé opatrenia hlavného mesta pri možnom návrate koronakrízy.

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 16:38