TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Bratislava sa chystá na prípadnú druhú vlnu pandémie, pripravila Covid-19 semafor

18.06.2020, 14:04
Autor:
TASRTASR
Hlavné mesto v tomto stave by malo implementovať krízové plány aj pre ostatné skupiny obyvateľstva, napríklad pre ľudí bez domova, pre mestské ubytovacie zariadenia či podniky.

Mesto Bratislava sa chystá na prípadnú druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Pripravilo preto takzvaný COVID-19 semafor.

Ten určuje, pri akých prípadoch, číslach a okolnostiach sa spúšťajú jednotlivé opatrenia hlavného mesta pri možnom návrate koronakrízy.

"Martin Pavelka, epidemiológ, ktorý bol počas koronakrízy pre naše mesto nesmierne dôležitý a naďalej s nami spolupracuje, nám na spoločnom stretnutí s vedením mesta odprezentoval, ako sa pripraviť na prípadnú druhú vlnu koronakrízy," uviedol na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

V prípade vytvoreného COVID-19 semaforu ráta mesto so zeleným signálom (endemický stav), oranžovým signálom (trigger points analýza) a červeným signálom (epidemický stav).

V rámci zeleného signálu sa môže nákaza objaviť lokálne, je však veľmi dobre kontrolovaná. Denná incidencia je nulová, prípadne minimálna. "Prevalencia je nízka. Štatisticky je nemožné prísť do kontaktu s nakazeným," píše sa v materiáli.

Špecifické kroky v tomto stave nie sú podľa mesta nevyhnutné, avšak je potrebné dôkladné a pravidelné monitorovanie situácie.

Pri oranžovom signáli už musí mesto aktívne vyzývať občanov a začať implementovať krízové plány pre ohrozené skupiny obyvateľov, ako sú seniori.

Pri červenom signáli je ochorenie COVID-19 v exponenciálnom raste a mesto v tomto stave počíta, že bez okamžitého a rázneho zásahu je možné do mesiaca očakávať výraznejší nápor na zdravotnícky systém.

Hlavné mesto v tomto stave by malo implementovať krízové plány aj pre ostatné skupiny obyvateľstva, napríklad pre ľudí bez domova, pre mestské ubytovacie zariadenia či podniky.

V uplynulých dňoch tím sekcie sociálnych vecí na bratislavskom magistráte navštívil všetky mestské zariadenia pre seniorov s cieľom skvalitniť pripravenosť zariadení na prípadnú druhú vlnu pandémie nového koronavírusu.

"Spolu s epidemiológom si podrobne skontrolovali možnosti zariadení a prešli krízové plány. Epidemiológ poskytol všetkým riaditeľkám našich zariadení konzultácie a rady, čo vylepšiť a ako byť na prípadnú druhú vlnu počas nasledujúceho obdobia čo najlepšie pripravený," spresnil magistrát na sociálnej sieti.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:41