StoryEditor

Krajčí priblížil, prečo narástol počet prípadov. Môže to mať súvis s Karvinou a Sliezskom

24.06.2020, 10:38
Autor:
chocho
Podľa ministra zdravotníctva môže mať nárast počtu nových prípadov súvis s blízkosťou baníckych regiónov, ktoré u našich susedov čelia problému so šírením koronavírusu.

Hoci včera zistili najvyšší denný počet nakazených koronavírusom za dva mesiace, Slovensko ešte určite nečelí druhej vlne pandémie. Pred rokovaním vlády to vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

​Za utorok hlásia 18 nových nakazených, z toho siedmich z okresu Čadca a dvoch z okresu Revúca. Krajčí spresnil, že v týchto prípadoch "ide o dohľadávané kontakty v súvislosti predchádzajúcimi nakazenými."

Banícke regióny u susedov

Podľa ministra to môže mať určitý súvis s blízkosťou baníckych regiónov, ktoré u našich susedov čelia problému so šírením koronavírusu aj napriek tomu, že v krajinách ako celkoch sa epidemiologická situácia zlepšuje. Ide o českú Karvinú a poľské Sliezsko. 

V súvislosti s ohniskom v Dole Darkov v českom okrese Karviná evidujú vyše 500 nakazených.

Sliezske vojvodstvo je najzasiahnutejším regiónom v Poľsku. Nakazilo sa tam cez 12-tisíc ľudí, čo je viac ako tretina z celkového počtu prípadov v krajine. 

Importované prípady

Minister poukázal na to, že v rámci nových pozitívnych vzoriek ide o importované prípady. O sprísnení opatrení sa podľa Krajčího zatiaľ neuvažuje. "Môžem však uistiť, že každý deň situáciu vyhodnocujeme s konzíliom odborníkov," uviedol.

"V prípade pozitívnych osôb na ochorenie COVID-19 sú zabezpečené všetky potrebné protiepidemické opatrenia s cieľom efektívne zamedziť šíreniu ochorenia. Regionálne úrady verejného zdravotníctva vyhľadávajú priame kontakty nakazených, tí sa následne testujú na koronavírus, pri úzkych kontaktoch je nariadená domáca izolácia, situáciu máme pod kontrolou," povedal šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí.

V Čadci, kde je sa v posledných dňoch objavilo najviac prípadov, spolupracuje regionálny úrad verejného zdravotníctva so samosprávou, vyšším územným celkom a so školami v Čadci a Krásne nad Kysucou, ktoré sú z preventívnych dôvodov zatvorené. "Ohniská nákazy sú podchytené," povedal Krajčí.

Nárast počtu pozitívnych prípadov bol podľa ministra očakávaný, ochorenia pribúdajú v rámci monitorovaných a podchytených ohnísk nákazy.  Ľudia v regiónoch sú zo strany hygienikov informovaní o potrebe dodržiavania všetkých potrebných a hygienických opatrení.

Zaoberajú sa sprísnením

V súčasnosti je podľa Krajčího dôležité, aby ľudia, ktorí prichádzajú zo zahraničia, najmä z epidemiologicky menej bezpečných krajín, rešpektovali nariadenia hlavného hygienika. Pripustil, že sa vláda zaoberá aj možnosťami sprísniť dohľad ich pohybu na Slovensku.

"Zatiaľ je to v štádiu riešenia, v každom prípade mobilní operátori posielajú takýmto ľuďom v zahraničí upozorňujúce SMS," dodal. Prípadné sprísnenie režimu závisí podľa Krajčího od zodpovednosti Slovákov. "Ak budeme zodpovední aj naďalej, myslím si, že môžeme ostať v súčasnom režime uvoľnení," povedal.

Krajčí tiež informoval, že prezidentka Zuzana Čaputová bude dnes testovaná na koronavírus.

Čaputová zrušila svoj program a je v domácej karanténe. Jeden zo zamestnancov prezidentskej kancelárie totiž prišiel do kontaktu s osobou pozitívne testovanou na koronavírus.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-06-23 20:54:44 - Feat.: 0 - Title: Dnešný boj vlád proti koronavírusu môže zajtra spôsobiť obrovskú ekonomickú pohromu 02 - Modified: 2020-06-23 14:33:46 - Feat.: 0 - Title: Kórejčania sa pomýlili, krajina zažíva druhú vlnu koronavírusu už teraz 03 - Modified: 2020-06-23 18:15:41 - Feat.: 0 - Title: Expert Bieleho domu na koronavírus očakáva, že vakcína bude do konca roka 04 - Modified: 2020-12-31 12:13:55 - Feat.: 0 - Title: Šírenie koronavírusu podľa okresov: Horí Záhorie, najhoršie je to v Nitre a v Považskej Bystrici
01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-25 10:20:17 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Matovičovo hnutie rozhodne o postupe do konca týždňa, v hre je kandidatúra Krajčího 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 06:17