StoryEditor

Pellegrini ide proti postoju Fica: Nesúhlasím s tým, ako sa Smer zachoval

15.02.2019, 10:09
Autor:
chochoTASRTASR
Koalícia podľa predsedu vlády mala zvoliť toľko kandidátov, aby bol súd funkčný.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nesúhlasí s tým, ako sa klub Smeru-SD zachoval pri štvrtkovej (14.2.) voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR a nevie sa s jeho rozhodnutím stotožniť. Povedal to piatok v Košiciach.

Avizoval tiež, že ako predseda vlády nebude iniciovať mimoriadne rokovanie kabinetu, ani v piatok nepožiada parlament o prerokovanie zákona, ktorý by predĺžil funkčné obdobie súčasným sudcom. Koalícia podľa neho mala zvoliť toľko kandidátov, aby bol súd funkčný.

Smer sa spolupodieľal na nefunkčnosti súdu

"Ja osobne nesúhlasím s tým, ako sa zachoval klub našej vlastnej strany, ktorý sa spolupodieľal na tom, že od zajtra bude Ústavný súd SR nefunkčný a nebude si môcť plniť svoje ústavné právomoci," vyhlásil premiér.

"A s tým sa ja osobne, aj ako občan SR aj ako predseda vlády SR nemôžem stotožniť," dodal.

Premiér verí, že nová voľba bude vypísaná čo najskôr a "všetci, ktorí berú plat za to, aby zodpovedali za funkčnosť všetkých orgánov v tomto štáte" nájdu zhodu a zabezpečia, aby bol Ústavný súd plne funkčný. Ten je totiž podľa Pellegriniho garantom demokracie na Slovensku.

Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko už oznámil, že nové voľby ústavných sudcov prebehnú na marcovej schôdzi Národnej rady.

Problém komunikácie vedenia

Podľa poslanca Smeru Dušana Jarjabka je Pellegriniho kritika problémom vedenia strany. "Máme vedenie a to vedenie si musí sadnúť a dohodnúť sa," povedal Jarjabek pre HN. Podľa neho by si výhrady, ktoré majú, mali komunikovať medzi sebou a to prv ako padne rozhodnutie, v tomto prípade voľba sudcov. "Celé je to problém komunikácie," uzavrel Jarjabek.

Jeho stranícky kolega Ľubomír Petrák si myslí, že Pellegrini by mal komunikovať viac osobne ako mediálne. "Máme poslanecký klub, na ktorom sme si mohli tieto otázky vydiskutovať. Ja som sa zachoval správne, odovzdal som prázdny hlasovací lístok. Vo chvíli, keď sa dohodneme na tajnej voľbe, nemám problém voliť," uzavrel.

Čakáme na činy, odkazujú liberáli

Najsilnejšia opozičná strana SaS na slová premiéra reaguje tým, že od Pellegriniho očakáva konkrétne činy. "On by mal zabezpečiť funkčnosť koalície, lebo to paralyzuje celú krajinu. Nestačí povedať, že nie je spokojný, on musí konať," povedal šéf liberálov Richard Sulík.

Poslanci parlamentu ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili vo štvrtok kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Na voľbe bolo prítomných 143 poslancov, piati neodovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže nebol nikto opäť zvolený, bude nová voľba.

Poslanci mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých mali predložiť prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Ten z nich mal vymenovať deviatich za tých, ktorým sa 16. februára skončí funkčné obdobie.

01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 05 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 19:38