StoryEditor

Voľba bola účelovo zmarená, Danko zľahčuje situáciu, vyhlásil Sulík

15.02.2019, 09:55
Autor:
TASRTASRredred
Podľa šéfa liberálov Andrej Danko zľahčuje situáciu ohľadne voľby ústavných sudcov.

Sme na začiatku ústavnej krízy, ktorú spôsobili konkrétni poslanci tým, že odovzdali prázdne lístky, vyhlásil na brífingu šéf SaS Richard Sulík.

"Konkrétni poslanci znefunkčnili Ústavný súd, čím porušili zákon. Poslanci si nesplnili svoju povinnosť a zmarili rozhodnutie Ústavného súdu," vyhlásil šéf liberálov.

Podľa jeho slov predseda NR SR Andrej Danko (SNS) zľahčuje situáciu, keď hovorí, že voľba bola neplatná. "Nebola neplatná, bola tendenčne a účelovo zmarená kvôli osobným ambíciám jedného politického skrachovanca," odkázal.

Podľa Sulíka Slovensko nutne potrebuje funkčný ÚS, keďže sa blížia dvoje voľby a všetky sťažnosti s nimi súvisiace má posudzovať práve ÚS. "To ale nebude vďaka koaličným poslancom možné," dodal.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nesúhlasí s tým, ako sa klub Smeru-SD zachoval pri štvrtkovej (14.2.) voľbe a nevie sa s jeho rozhodnutím stotožniť. Povedal to v piatok v Košiciach.

Avizoval tiež, že ako predseda vlády nebude iniciovať mimoriadne rokovanie kabinetu, ani v piatok nepožiada parlament o prerokovanie zákona, ktorý by predĺžil funkčné obdobie súčasným sudcom. Koalícia podľa neho mala zvoliť toľko kandidátov, aby bol súd funkčný.

​Andrej Danko dopoludnia oznámil, že nová voľba kandidátov na sudcov ÚS bude na najbližšej riadnej schôdzi pléna, ktorá sa začína koncom marca. Mala by byť tajná, keďže verejná zlyhala, a mali by sa nájsť prienikové mená, aby sa zvolil aspoň nejaký počet kandidátov.

Kandidátov do voľby možno navrhovať do 5. marca do 16. hodiny.

Danko tiež uviedol, že budúci týždeň by sa mala zísť koalícia na rokovaní. Šéf parlamentu a SNS sa pri novej voľbe bude usilovať o nájdenie kompromisu a dohodnúť prienikové mená.

Parlament ani v opakovanej voľbe vo štvrtok nezvolil kandidátov, a tak prezident SR Andrej Kiska nemá ako vymenovať nových ústavných sudcov. V sobotu 16. februára sa skončí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov.

Predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková má podľa Danka oznámiť opatrenia, ako bude súd fungovať po vypršaní funkčného obdobia deviatim z 13 sudcov.

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 04 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:14