StoryEditor

Sociálna poisťovňa možno príde o prebytkové fondy

24.07.2006, 00:00
Menej peňazí v Sociálnej poisťovni a ohrozenie stability prvého dôchodkového piliera. Aj takéto dôsledky môže mať podľa expertov presun správy úrazového, invalidného a nemocenského poistenia zo Sociálnej poisťovne na zdravotné poisťovne.
Menej peňazí v Sociálnej poisťovni a ohrozenie stability prvého (priebežného) dôchodkového piliera. Aj takéto dôsledky môže mať podľa expertov presun správy úrazového, invalidného a nemocenského poistenia zo Sociálnej poisťovne na zdravotné poisťovne. Túto tému zrejme už čoskoro otvorí nová vláda - a nie je vylúčené, že môže vyvolať konflikt medzi ministerstvami zdravotníctva a práce, sociálnych vecí a rodiny. Šéf zdravotníckeho rezortu Ivan Valentovič (nominant Smer-SD) totiž do návrhu programového vyhlásenia vlády zakomponoval, že "vláda prehodnotí podmienky presunu, čím sa vytvorí predpoklad na komplexné hodnotenie a reguláciu zdravotného systému".

Čierno-biele videnie?
Zdravotné poisťovne by sa tejto zmene nebránili. "Je to logické, systémové riešenie a aj v drvivej väčšine krajín, kde sa vykonáva verejné zdravotné poistenie, je to takto spojené," povedal pre HN výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Pripustil však, že charakter jednotlivých typov poistení je odlišný - zdravotné narába s vecnými dávkami (prefinancovanie zdravotných služieb), pri ostatných ide o vyplácanie peňažných dávky. "Preto bude potrebné tieto činnosti, ako aj ich výkon pretransformovať," avizuje Kováč. Podľa neho ide však o zmenu, ktorá si vyžiada minimálne jedno volebné obdobie. Naopak, Sociálna poisťovňa takýto nápad považuje za nešťastný a nesystémový. "A to aj z hľadiska organizačno-technického," zdôraznil člen Rady riaditeľov Igor Lipták. Rovnako si nemyslí, že zdravotné poisťovne by mohli robiť výkon úrazového, invalidného a nemocenského poistenia lepšie ako Sociálna poisťovňa doteraz. "Čierno-biele videnie je v tejto súvislosti veľmi rizikové," zdôraznil.

Hrozí 20-miliardový deficit
Za spornú považuje takúto zmenu aj ekonomický analytik Slovenskej akadémie vied a premiérov poradca Peter Staněk. "Ja osobne by som tento presun nerobil," povedal pre HN. Dôvod? Je známe, že nemocenské poistenie je každoročne prebytkové (viac sa vyberie ako vyplatí), zatiaľ čo dôchodkový fond je hlboko deficitný. Doteraz Sociálna poisťovňa deficitné fondy vykrývala presunom peňazí z prebytkových, o ktoré by teraz mohla prísť. Podľa Staněka keď poisťovňa "nebude mať takúto bezpečnostnú rezervu, naozaj sa môže stať, že na budúci rok bude mať deficit okolo 20 miliárd korún". Lipták tvrdí, že stabilita poisťovne závisí od toho, či by vláda takýto výpadok dotovala zo štátneho rozpočtu. "Ak by mal byť presun riešený tak, že zdravotné poisťovne budú iba vyberať poistné odvody a dávky by sme potom vyplácali my, určite by to ohrozilo našu stabilitu," skonštatoval. A na tej veľmi záleží ministerke práce, sociálnych vecí a rodiny Viere Tomanovej (Smer-SD). "Naším prvoradým záujmom je udržanie stability prvého, priebežného piliera," povedala pre HN.

Hospodárenie vybraných fondov Sociálnej poisťovne (v mld. Sk)
rok 2004 Príjmy Výdavky
Nemocenské poistenie 10,12 4,65
Invalidné poistenie 19,38 27,95
Úrazové poistenie 2,57 0,49
rok 2005 Príjmy Výdavky
Nemocenské poistenie 8,28 4,74
Invalidné poistenie 20,54 20,15
Úrazové poistenie 2,99 0,7
Zdroj: SP
01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konflikt záujmov by sa týka aj fondu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 00:58