StoryEditor

Konflikt záujmov by sa týka aj fondu

23.03.2003, 23:00

V pripravovanom zákone o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, ktorý má zajtra predložiť minister spravodlivosti na rokovanie Koaličnej rade, prekvapujúco chýbajú funkcionári Fondu národného majetku (FNM) SR, nie sú tam aspoň tí, ktorých volí parlament. Chýbajú v ňom, hoci sa okruh povinných osôb rozšíril aj na prednostov krajských a okresných úradov, poslancov a starostov obcí, funkcionárov vyšších územných celkov a riaditeľov štátnych podnikov.
"Naša požiadavka, aby aj predstavitelia fondu podliehali zákonu o konflikte záujmov, stále platí," povedala prezidentka Transparency Internacional Slovensko Emília Sičáková-Beblavá. Aktuálne -- a neraz aktuálnejšie ako u ústavných činiteľov -- sú napríklad postzamestnanecké obmedzenia, teda aby ten, kto rozhodoval o nejakom podniku, nemohol istý čas po odchode z funkcie v ňom pracovať. Sú známe prípady bývalých predstaviteľov fondu, ktorých zamestnali na významných postoch podniky, o ktorých privatizácii v minulosti rozhodovali.
"Predstavitelia FNM SR by mali podliehať tiež zákonu o konflikte záujmov, no mal by ich na to zaväzovať iný zákon. Ústavným zákonom sa majú upraviť iba náležitosti ústavných činiteľov a vedúcich ostatných ústredných orgánov, vysokých štátnych činiteľov. Naň by mal nadviazať súbor ďalších noriem o konflikte záujmov v štátnom a vo verejnom sektore. Dôležité je, aby vláda už pri rozhodovaní o tomto zákone zaviazala ministerstvá upraviť súbor ďalších zákonov tak, aby sa z týchto pravidiel nikto nevyšmykol," vysvetlil právnik Transparency International Slovensko Pavel Nechala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 07:34