StoryEditor

Rozpaky v parlamente

06.12.2006, 23:00
Dôstojný život pre občanov, odstraňovanie chudoby, orientácia štátu na všetky svetové strany a dôraz na vzdelávanie. S týmto odkazom vystúpil včera prezident republiky I. Gašparovič pred poslancami NR SR.

Dôstojný život pre občanov, odstraňovanie chudoby, orientácia štátu na všetky svetové strany a dôraz na vzdelávanie. S týmto odkazom vystúpil včera prezident republiky Ivan Gašparovič pred poslancami Národnej rady SR.
Hlava štátu vystúpila neplánovane. Aj preto časť poslancov neskrývala sklamanie. Viacerí nechápali, prečo sa prihlásil tesne pred rokovaním o rozpočte. To vyvolávalo dohady, že pôjde o niečo mimoriadne. Nestalo sa. "Nerozumiem, prečo bolo vystúpenie prezidenta takto narýchlo potrebné, keďže neukázal žiadnu koncepciu," hovorí šéf SMK Béla Bugár. Gašparovič sa bráni - "Chcel som sa iba podeliť o svoje predstavy chodu spoločnosti".
Mečiar na internete
Premiér Robert Fico vníma prezidentov prejav ako "nadčasový, ktorý mal osloviť celé politické spektrum". Ocenil pritom, že prezident opäť potvrdil silný sociálny rozmer, ktorý vždy mával. Líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda zas pozitívne vníma, že Gašparovič apeloval na pokračovanie reforiem a dôraz kládol na znalostnú ekonomiku.
Počas prejavu v rokovacej sále chýbali lídri koaličných strán Ján Slota (SNS) a Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS). Ich neprítomnosť Gašparovičovi neprekážala. "Ani som si to nevšimol." Premiér odmieta brať zodpovednosť za svojich koaličných partnerov a nechce ich preto kritizovať. "Nie som ich krstným otcom ani otcom." Mečiar tvrdil, že bol pracovne zaneprázdnený. Prezidentov prejav vraj sledoval cez internet.
Chýbala kritika
Opozícia však vystúpenie hlavy štátu hodnotí skôr skepticky. Predseda KDH Pavol Hrušovský tvrdí, že Gašparovič rozpracoval detaily programového vyhlásenia vlády. Je presvedčený, že vládu tým nepriamo podporil, no v niektorých veciach ju aj skritizoval. "Prezident predsa zdôrazňoval význam tretieho sektora, ktorého postavenie sa Ficov kabinet snaží oslabiť."
Dzurindovi u prezidenta chýbal apel na zásadný zápas proti korupcii. "Veľký priestor venoval zatepľovaniu bytov, ale vyhol sa aktuálnym témam, akými sú nominácie dcér a zaťov do podnikov štátu." Gašparovič oponuje, že v jednej vete tento problém spomenul. Povedal totiž, že štát môže byť rovnako dobrým správcom svojho majetku ako súkromný sektor za predpokladu, že to robia ľudia s dobrými vôľovými a odbornými znalosťami.

01 - Modified: 2003-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko 02 - Modified: 2003-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americké banky zarábajú výborne 03 - Modified: 2003-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponuka a dopyt v obchodovaní so zahraničím 04 - Modified: 2003-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kratko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 09:19