StoryEditor

Americké banky zarábajú výborne

16.04.2003, 00:00

Väčšina amerických bánk výborne zarába aj napriek zlej hospodárskej situácii. Dve obrovské banky -- Citigroup a Bank of America -- výrazne zvýšili svoj zisk v prvom štvrťroku. Zisková je hlavne oblasť privátnych zákazníkov, ktorá vo veľkých bankách prekvitá. Výrazný rast v hypotekárnych úveroch, vkladoch a kreditných kartách pomohol najväčšiemu finančnému koncernu Citigroup k rekordnému zisku v prvom štvrťroku. Citigroup zaznamenala čistý zisk vo výške 4,1 mld. USD, čo je 18-percentný nárast oproti prvému štvrťroku 2002. Vzhľadom na to patrí koncern k trom najziskovejším spoločnostiam sveta po ropných koncernoch Exxon a Royal Dutch/Shell.
Bank of America, ktorá je podľa trhovej hodnoty druhou najväčšou americkou bankou, zvýšila svoj štvrťročný zisk o 11 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom a prekonala podobne ako Citigroup prognózy analytikov. Ako uviedol denník Handelsblatt, siedma najväčšia americká banka Fleetboston Financial zarobila v tomto štvrťroku o 23 % menej ako v prvom štvrťroku 2002. V tomto prípade mohla potopiť stabilný obchod s privátnymi zákazníkmi strata v dôsledku zlých firemných úverov.
Aj napriek kríze na burzách a zlej hospodárskej situácii rastie dopyt Američanov po stavebných úveroch a kreditných kartách. Politika nízkych úrokových mier americkej centrálnej banky viedla k 40-ročným minimám v úrokoch na hypotekárne úvery. Mnoho spotrebiteľov využíva túto situáciu, aby si zobrali nový stavebný úver alebo doterajší zreštrukturalizovali na lepšie podmienky. Z toho najviac profitovala firma Fannie Mae, ktorá je najväčším svetovým financovateľom hypotekárnych úverov. Fannie Mae dokázala zvýšiť svoj štvrťročný zisk o 60,5 % na úroveň 1,94 mld. USD.
Menej uspokojujúca je však oblasť firemných úverov. Mnohé banky boli zasiahnuté platobnou neschopnosťou firiem z Latinskej Ameriky a z krízových odvetví USA. Banky sa vzhľadom na túto situáciu snažia znížiť svoje úverové portfólio. Bank of America znížila objem úverov pre telekomunikačné koncerny o 32 % a pre letecké spoločnosti o 16 %.
Trhový vodca Citigroup profitoval hlavne z privátnych zákazníkov a z kúpy Golden State Bancorp, čím Citigroup zdvojnásobila počet svojich filiálok v USA. V oblasti investičného bankovníctva zaznamenala banka výrazne zlepšenie vo firemných obligáciách a v aranžovaných úveroch. Bank of America si zakladá hlavne na privátnych zákazníkoch, ale dokázala zlepšiť aj oblasť hypotekárnych úverov, kde zaznamenala zisk 405 mil. USD. Stále sa zvyšujúci počet platobne neschopných firiem zatiaľ, podľa finančného šéfa Jima Hancea, nie je žiadny problém. Najväčším rizikom pre všetky americké finančné inštitúcie je len výrazné zhoršenie konjunktúry, pretože ak začne rásť nezamestnanosť a zníži sa príjem domácností, podkopú sa základy stabilnej oblasti privátnych zákazníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 10:03