Jelenia horaBrainee/
StoryEditor

Tip na nenáročnú turistiku: Len na skok od Bratislavy ťa čaká jeden z najkrajších výhľadov na západe Slovenska

Viktória Revajová03.05.2024., 12:00h

Približne hodinu autom od Bratislavy sa na Záhorí nachádza vrch Jelenia skala, kde si môžeš vychutnať jeden z najkrajších výhľadov Malých Karpát.

Lajkuj Brainee.sk na

Túra na Jeleniu skalu je vhodná nielen pre tých, ktorí vyhľadávajú nenáročné trasy s čarovným výhľadom, ale aj pre náročnejších turistov. Môžeš sa tam totiž vybrať viacerými trasami a každá z nich má inú náročnosť. Či už si chceš dať do tela alebo vystúpiť len na mierny kopček je isté, že na konci trasy ťa čaká odmena.

image

Chceš konečne navštíviť miesto, ktoré na teba nevyskakuje z každého instagramového profilu? Prinášame netradičné tipy

Cesta z Bratislavy

Ak si chceš spraviť výlet na Jeleniu horu potrebuješ sa z Bratislavy dostať do Plaveckého Mikuláša. Ak nemáš auto, pohodlne sa tam dopravíš diaľkovým autobusom, ktorý vyráža z autobusovej stanice, no nastúpiť môžeš aj na zastávke Patrónka.

Do Plaveckého Mikuláša premáva priamy spoj každé dve hodiny a cesta trvá niečo vyše hodinu. Všetky trasy na Jeleniu horu vedú smerom z námestia, kde sa nachádza zastávka.

image

Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent

Kratšia trasa

Na Jeleniu horu sa môžeš vybrať priamo z námestia v Plaveckom Mikuláši po žltej trase, ktorá vedie cez lúku. Následne sa dostaneš k smerovníku Pod Handráškou, kde sa presunieš na zelenú trasu a budeš pokračovať strmým kopcom s prevýšením 135 metrov. Na jeho vrchu sa týči masívny skalný výbežok s výhľadom na zrúcaninu Plaveckého hradu a okolitý horizont.

image

Jelenia hora

Brainee/

Ak si túru nechceš predĺžiť naspäť sa vrátiš po tej istej trase, no môžeš vo svojej ceste pokračovať smerom na Kubašovú cez najvyšší bod Javorinka, kde ťa čakajú ďalšie dva výhľady na najvyšší vrch Malých Karpát Záruby alebo na masívnu kamennú stenu Kršelnica. 

Jelenia hora

Zaujímavejšia alternatíva

Omnoho zaujímavejšia túra, ktorú sme absolvovali aj my vedie po zelenej trase popod hrebeň Kršelnice. Hoci je dlhá desať kilometrov, kráčať budeš len miernym kopcom, takže sa príliš neunavíš. Takmer celou trasou vedie asfaltová cesta, takže je vhodná aj pre cyklistov. Okolo nej prúdi potôčik Libuša, v ktorom si môžeš doplniť zásoby vody - je totiž pitná.

Na tejto trase sa nachádza aj jaskyňa Deravá skala, kam si môžeš urobiť odbočku. Jej kamenné priečelie slúži ako lezecká stena pre horolezcov, takže ak sa tomuto športu venuješ, určite si prídeš na svoje.

image

Jaskyňa Deravá skala

Brainee/

Po ceste natrafíš aj na niekdajší Pálffyovský zámok, ktorý sa premenil na romantickú horáreň Mon Repos. Ideálnym obdobím na túru sú jarné mesiace, kedy vôkol turistickej trasy rozvoniava orgován a les je posiaty medvedím cesnakom.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 14:04