StoryEditor

Rizikový kapitál hľadá zdravé projekty

26.10.2003, 23:00
Rozvojový a rizikový kapitál podporuje zdravé firmy s perspektívou rastu, a tým je jedným z najvýznamnejších prostriedkov na podporu podnikania. Na Slovensku je však takéto financovanie stále málo rozvinuté a zďaleka nepokrýva potreby podnikov. Trh by pritom podľa odhadov vedel prijať aj niekoľko desiatok miliárd korún takýchto zdrojov.
Podľa prezidentky Slovenskej asociácie rizikového kapitálu a zástupkyne Genesis Private Equity Fund Ivety Griačovej je Slovensko pre investorov zaujímavá lokalita a fondy rizikového kapitálu ho považujú za atraktívne. Hlavným dôvodom súčasného stavu je podľa nej zmýšľanie podnikateľov. Stále pretrváva averzia proti vstupu nového spoločníka alebo akcionára do firmy, ale aj voči budúcemu odpredaju svojho podielu novému silnejšiemu investorovi. Bariérou expanzie takého kapitálu je podľa riaditeľa spoločnosti Seed Capital Company Bystríka Berthotyho aj nedostatočná vymáhateľnosť oprávnených nárokov a zlá kapitálová alebo vlastnícka štruktúra podnikov. Firmy často nemajú majetok, ktorý by mohli vložiť do projektu.

Potenciál výskumu
Za perspektívnych z pohľadu rizikového investovania považuje Viktor Bernát z fondu K + Venture Partners na Slovensku dodávateľov pre automobilový priemysel, potravinárske odvetvie, tiež firmy poskytujúce komunikačné technológie a služby, ale i nehnuteľnosti. Slovenská ekonomika je podľa Griačovej tradične silná v elektrotechnickom, strojárskom a chemickom priemysle. Dokazuje to aj rozmach spomínaného automobilového priemyslu. "Som však presvedčená, že na Slovensku existuje silná základňa vo vede a výskume, hlavne na technických univerzitách a bývalých výskumných ústavoch. Práve tie budú v budúcnosti hrať významnú úlohu," dopĺňa.
"Investujeme hlavne do tzv. tradičných odvetvi, časť portfólia má charakter inovatívnych investícií. Inovatívne a technologické investície, ako aj investície do komunikačných prostriedkov boli v krátkej minulosti značne preceňované. Po tom, ako mnohí investori nedosiali očakávané výnosy a mnoho týchto spoločností a projektov padlo, bol zaznamenaný návrat ku konzervatívnejšiemu prístupu k tomuto druhu projektov," vysvetľuje Berthoty. Naďalej však podľa neho zostávajú v záujme investorov najmä preto, že sú často zdrojom produktov s konkurenčnými výhodami. Spoločnosť Seed Capital Company sa orientuje na menej finančne náročné projekty s kapitálovou potrebou do 10 miliónov korún. Je spoluinvestorom v štyroch fondoch rizikového kapitálu. Genesis Private Equity Fund a K + Venture Partners poskytujú na Slovensku na jeden projekt niekoľkonásobne viac prostriedkov.

Začínajúci to majú ťažšie
Najťažšie sa všade na svete dostavajú ku kapitálu začínajúce podniky. Nemajú históriu a podnikateľský plán býva často jediným, čím môžu investora presvedčiť. Veľkosť investícií do začínajúcich firiem, ako aj miera výnosnosti býva spravidla nižšia, rizika však naopak vyššie. Z toho potom vyplývajú pre investora horšie výsledky oproti investíciám do zavedených, existujúcich firiem. V mnohých krajinách investujú do začínajúcich firiem len podporne fondy. A podľa Bernáta sú začínajúce firmy alebo inovatívne riešenia vhodné najmä pre tzv. biznis angels, čiže investorov fyzické osoby (aj podnikateľov) s voľným kapitálom. Ide tu totiž o veľké riziko, ktoré bežné fondy rizikového kapitálu nerady podstupujú.
Vlastná efektívnosť je často dôvodom, prečo sa niektoré fondy vyhýbajú malým investíciám. Ako dopĺňa Berthoty, z hľadiska nákladov na prípravu investície je prakticky jedno, či sa analyzuje projekt za päť alebo 50 miliónov korún. Z týchto dôvodov sú náklady na správu malých fondov relatívne vyššie ako pri veľkých fondoch.
01 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opel Vectra bodoval 02 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo je dobrá čokoláda 03 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TOP 10 CELEBRITY 04 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: FILM TOP 5
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 17:36