StoryEditor

Čo je dobrá čokoláda

17.11.2002, 23:00

Jeden z najdlhšie trvajúcich konfliktov v Európe 20. storočia nebol vojnový, ale čokoládový. Európska únia sa sporila o definíciu čokolády vyše 25 rokov, kým ju v roku 2000 prijala. Spor sa totiž zakladal na tom, že tradiční výrobcovia čokolády dávajú do pochúťky zásadne kakaové maslo, kým napríklad vo Veľkej Británii sa na výrobu pochúťok používajú aj rastlinné tuky. Hlavne Belgicko a Francúzsko celé roky tvrdili, že iba výrobok vyrobený z kakaového masla sa môže nazývať čokoláda a výrobky z Veľkej Británie, ako aj z krajín Škandinávie, ktoré pri výrobe používajú rastlinné tuky, by sa mali nazývať inak. Zástancovia pravej čokolá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/jedla-napoje, menuAlias = jedla-napoje, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 01:03