StoryEditor

Na vianočné nákupy si môžete požičať

10.12.2007, 23:00
Slováci sú ochotní splácať vianočné nákupy dlhé mesiace.

Banky evidujú s blížiacim sa koncom roka zvýšený záujem o svoje úverové produkty. S prichádzajúcimi sviatkami totiž ľudia čoraz častejšie riešia otázku, ako financovať vianočné nákupy. Viac ako 70 percent opýtaných totiž podľa prieskumu vyberá darčeky v posledných dvoch mesiacoch roka. Aj z toho dôvodu ponúkajú banky práve v tomto období množstvo špeciálnych úverových produktov.

Záujem o úvery rastie
Podľa štatistík poskytujú banky svojim klientom pred Vianocami o 30 až 40 percent viac úverov ako počas zvyšku roka. Ponuka produktov, ktorými môžu klienti financovať svoje potreby, je pritom veľmi široká a rôznorodá. Dôležité je vybrať si úver či pôžičku podľa vlastných predstáv a najmä možností.
Veľmi obľúbený je predovšetkým spotrebný úver. Môže byť účelový, teda je jasne stanovené, ako a na čo budú peniaze použité, alebo bezúčelový. V takom prípade má klient absolútnu voľnosť v tom, ako peniaze minie. Najčastejšie je to na zariadenie bytu, kúpu spotrebného tovaru, elektroniky, rekonštrukciu bytu, vybavenie domácnosti, nákup stavebného materiálu, odkúpenie bytu, zaobstaranie si športového výstroja, motorového vozidla či financovanie rodinných udalostí.

Bezúčelové úvery "letia"
Práve bezúčelové spotrebné úvery sú podľa štatistík jednotlivých bánk najobľúbenejšie. Podľa hovorcu Slovenskej sporiteľne Štefana Frimmera bol pred minuloročnými Vianocami najväčší záujem o spotrebný bezúčelový úver vo výške 50-tisíc korún. Využila ho takmer pätina klientov. "V predvianočnom období je zvýšený záujem najmä o úvery na financovanie nákupov: kreditné karty, spotrebné úvery, ale aj povolené prečerpanie," dodáva. Klienti majú aj v tomto období záujem tiež o úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, napríklad na financovanie bývania.
Skúsenosti z posledných rokov ukázali, že ľudia chcú najmä menšie úvery. Niektoré banky preto pristúpili k zníženiu minimálnej hranice úverov. Tá sa pohybuje už od 20-tisíc korún, v tom prípade nežiadajú peňažné domy ani doklady o použití finančných prostriedkov. Maximálna hranica je veľmi rozdielna a v niektorých bankách sa počíta na státisíce korún. Zo štatistík niektorých bánk však vyplýva, že v priemere si Slováci požičiavajú výrazne viac, ako je minimálna hranica "spotrebákov". Napríklad v Istrobanke je to podľa jej hovorkyne Miroslavy Pargáčovej 162-tisíc korún, pričom priemerný vej žiadateľov je 36,5 roka.

Rýchlo a jednoducho
Pre klientov je najdôležitejšie získať úver rýchlo a jednoducho, bez zbytočného papierovania a dokladovania. Banky preto pristupujú k zjednodušovaniu celej procedúry a úvery sú svojim klientom schopné vybaviť do 24 hodín, bez ručiteľa a iba s minimom potvrdení. Existuje však tiež možnosť získať úver do niekoľkých hodín. Potvrdila to hovorkyňa Poštovej banky Hana Šimková, ktorá uviedla, že "dostupnú pôžičku môže klient získať už do jednej hodiny, ak o ňu požiada na pobočkách banky". Vo VÚB banke je možné vybaviť Flexi pôžičku aj na počkanie.
Kritériá na získanie úveru má však každá banková inštitúcia nastavené individuálne. Väčšinou platí, že žiadateľ o úver by mal mať pravidelný príjem a zároveň by mal predložiť minimálne dva doklady totožnosti. Častou požiadavkou býva aj preukázanie dokladu potvrdzujúceho korešpondenčnú adresu klienta, napríklad doklad SIPO alebo účet za telefón.

Radšej menej ako viac
Slováci sú ochotní brať si úvery a pôžičky a zaplatiť za vianočné nákupy tisíce korún, no horšie už je to s ich splácaním. Podľa skúseností jednotlivých bánk je totiž zo strany klientov často záujem o posun začiatku splácania. Priemerná mesačná splátka, ktorú je bežný klient ochotný uhrádzať, je od 1 300 do 3 300 korún. Banky sa snažia vyjsť im v ústrety aj rôznymi odkladmi splátok. V takýchto prípadoch sa však celková cena úveru môže zvýšiť. Za komfort sa teda musí platiť a je len na rozhodnutí klienta, či je ochotný akceptovať a schopný uhradiť síce odložené, no o to vyššie mesačné splátky.
Banky pristupujú individuálne aj ku klientom, ktorí majú finančné problémy a nie sú schopní úver splácať podľa zmluvy. V takýchto prípadoch pristupujú k odkladu splátok aj o niekoľko mesiacov. Sú však tiež inštitúcie, ktoré zatiaľ takýto postup neumožňujú. Slovenská sporiteľňa povoľuje svojim klientom, ktorí požiadajú o bezúčelový úver, vrátiť peniaze, ktoré neminú, bez poplatku až do konca Veľkej noci. Klient navyše nemusí dokladovať ich účel a splácať bude iba toľko, koľko z požičaných peňazí skutočne minie.

Najčastejšie žiadané doklady potrebné na získanie spotrebného úveru: (plôška)

- Potvrdenie o výške čistého mesačného príjmu, resp. daňové priznanie (ak ide o podnikateľa)
- Vek fyzickej osoby vyšší ako 18 rokov
- Vyplnená žiadosť o úver
- Dva aktuálne rôzne doklady o úhradách nákladov spojených s bývaním

Porovnanie úverových produktov jednotlivých bánk (kliknutím na tabuľku ju zväčšíte)

01 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrat k Bernolákovi 02 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Modelky poskladané z viacerých kusov 03 - Modified: 2003-06-27 06:55:25 - Feat.: 0 - Title: MMF sa obáva deflácie v Nemecku 04 - Modified: 2003-06-27 06:55:39 - Feat.: 0 - Title: Zlato ovplyvňovali devízové trhy
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 07:19