StoryEditor

Silicon ohlásil polmiliardovú investíciu

01.06.2006, 00:00
Viacerí kremíkoví investori obchádzajú región a už niekoľkokrát si boli v Dobšinej vziať vzorky horniny. Najzaujímavejším produktom by mal byť oxid kremičitý, vhodný na výrobu technického kremíka pre solárne technológie a po ďalšom zušľachtení aj pre mikroelektroniku.

Významnú investíciu, ktorá môže podporiť ohlásené zámery zahraničných investorov vyrábať v Gemeri vysokočistý kremík, chystá spoločnosť Silicon z Dobšinej. Za 550 miliónov korún plánuje postaviť nový závod na spracovanie serpentinitu, horniny, ktorá vznikla ako vedľajší produkt niekoľkodesaťročnej ťažby azbestu.

Spolupráca s univerzitou
Ide o projekt s vysokou pridanou hodnotou a environmentálnym rozmerom, informoval Michal Neubauer, konateľ firmy Silicon. Firma sa rozhodla spracúvať haldovaný serpentinit na lukratívne suroviny na báze kysličníka kremičitého a chloridu horečnatého. Využije na tu vlastnú progresívnu a ekologickú technológiu vyvinutú počas štyroch rokov v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach a ostatnými akademickými pracoviskami.
"Poloprevádzkové pokusy dopadli veľmi dobre," hovorí Neubauer. Výsledkom spracovania serpentinitu by malo byť niekoľko polotovarov použiteľných v gumárenskom, sklárskom, keramickom aj chemickom priemysle, ale aj v stavebníctve a cestnom hospodárstve.

Stavať začnú o rok
Výstavba závodu, ktorý by mal priamo vytvoriť vyše 60 pracovných miest a nepriamo ďalších niekoľko sto, sa začne na budúci rok. Podľa konateľov má spoločnosť za sebou územné rozhodnutie, ako aj posudzovanie vplyvov na životné prostredie a v súčasnosti je projekt v stavebnom konaní. So skúšobnou prevádzkou sa počíta začiatkom roku 2008.
Firma zatiaľ rozbieha vysoko ziskovú investíciu z vlastných zdrojov, ale ráta i s úvermi, podporou štátu a eurofondov. Podľa štúdie realizovateľnosti je jej návratnosť pri minimálnej ročnej ťažbe šesťtisíc ton a obrate do 800 miliónov korún asi šesť rokov. Pri cieľovej kapacite 30-tisíc ton ročne vychádza ekonomika ešte lepšie a návratnosť sa skráti o polovicu.

Magnet pre investorov
Spoločnosť Silicon má dobývacie práva k ložisku na ploche 40 hektárov, v ktorej je aj starý lom na ťažbu azbestu a v investičnom zámere počíta s jeho rekultiváciou. Najzaujímavejším produktom by mal byť okrem magnetitu, ktorý je vysokočistou železnou rudou, kysličník kremičitý, vhodný na výrobu technického kremíka pre solárne technológie a po ďalšom zušľachtení aj pre mikroelektroniku.
Viacerí kremíkoví investori obchádzajú región a už niekoľkokrát si boli v Dobšinej vziať vzorky horniny. Investíciu za takmer 10 miliárd korún do spracovávania čistého kremíka v Jelšave ohlásila pred niekoľkými mesiacmi rusko-japonská firma MPG Holding, ktorá by mohla v meste nájsť blízku surovinovú základňu. Halda serpentinitu ho obsahuje okolo pol milióna ton, čo by bol významný zdroj na niekoľko desaťročí, dodáva Neubauer.

01 - Modified: 2003-03-07 06:03:52 - Feat.: 0 - Title: Diéta na zníženie hladiny tukov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:16