StoryEditor

Diéta na zníženie hladiny tukov

06.03.2003, 23:00
Odporúčané potraviny
Tuky: Znížiť celkovú spotrebu tukov.
Ryby: Všetky ryby grilované, varené v pare, údené bez kože.
Mäso: Morka, kurča, teľacie, králik, zverina, mladé jahňacie.
Mliečne výrobky: Netučný cmar, acidofilné mlieko, kefír, netučný tvaroh, syry, jogurty s veľmi nízkym obsahom tuku.
Ovocie, zelenina, strukoviny: Zelenina, strukoviny, kukurica, zemiaky varené alebo pečené v šupke, ovocie.
Pečivo, obilniny: Celozrnný tmavý chlieb, ovsené vločky, müsli výrobky, ovsená kaša, ryža, celozrnné pečivo.
Dezerty: Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudingy z odtučneného mlieka.
Orechy: Vlašské orechy, lieskové orechy, mandle, pečené gaštany.
Nápoje: Čaj, prekvapkávaná alebo instantná káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje.
Potraviny v obmedzenom množstve
Tuky
: Slnečnicový, kukuricový, sójový, olivový a repkový olej.
Ryby: Ryby pečené v odporúčanom oleji.
Mäso: Chudé hovädzie, šunka, moravské údené, jahňacie bez loja.
Mliečne výrobky: Syry so zníženým obsahom tuku (do 30 % tuku v sušine), polotučné mlieko do 2 % tuku.
Ovocie, zelenina, strukoviny: Restované zemiaky alebo hranolčeky pripravované na odporúčaných olejoch.
Pečivo, obilniny: Netučné pečivo a múčniky pripravované z odporúčaných rastlinných tukov.
Orechy: Búrske oriešky, pistáciové oriešky.
Nápoje: Alkohol, nízkotučné čokoládové nápoje.
Nevhodné potraviny
Tuky
: Maslo, masť, loj, kokosový olej, stužené margaríny.
Ryby: Ikry, mlieč, ryby pečené v nevhodnom tuku.
Mäso: Kačica, hus, tučné bravčové, mleté mäsá, paštéty, koža z hydiny.
Mliečne výrobky: Plnotučné mlieko, syry, smotana, smotanové jogurty, syry nad 40 % tuku v sušine.
Ovocie, zelenina, strukoviny: Restované zemiaky alebo pečené hranolčeky, chipsy, zelenina pražená na nevhodných tukoch.
Pečivo, obilniny: Tučné pečivo, lúpačky.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 22:18