StoryEditor

Rozdelenie tendrov pomôže malým firmám

Obstarávanie. Stredné a malé podniky by už nemali v súťažiach diskriminovať požiadavky na vysoký obrat, hovorí Zita Táborská pre HN:

 

Rozhovor týždňa

Vždy v pondelok vám ponúkame rozhovory s kľúčovými postavami biznisu na Slovensku aj v zahraničí. Dnes s predsedníčkou Úradu pre verejné obstarávanie Zitou Táborskou.

Len nedávno sme prijali veľkú novelu zákona o verejnom obstarávaní a váš úrad už pripravuje úplne nový zákon o verejnom obstarávaní. Prečo?

Veľká novela aj malá novela boli prijaté pred rokom. Nejaký rok ešte potrvá, kým sa nový zákon dostane do účinnosti.

Očakávali ste, že Európska únia bude meniť smernice a zasiahne to aj našu legislatívu?

Áno. Vedelo sa o tom, pretože každých päť až šesť rokov sa tie smernice menia. My sme neboli autorom veľkej novely, ale prispelo to k rýchlejšiemu obstarávaniu.

Nebolo teda efektívnejšie počkať, kým únia vydá nové smernice, a potom sa pustiť do novely alebo nového zákona?

Súčasné zmeny prispeli k zrýchleniu obstarávania, takže ak aj len počas dvoch rokov zrýchlime obstarávanie, má to svoj význam. To, že sa pripravujú nové smernice, sme vedeli, ale príprava nového zákona si vyžaduje veľmi veľa práce.

Pripravujete ho sami, alebo v spolupráci s ministerstvom vnútra, ktoré zaviedlo veľkú novelu a je zároveň centrálnym obstarávateľom?

Vytvorila sa pracovná skupina na našom úrade, ktorá pripravuje zákon, ale aby sme sa vyvarovali nepresností, prípadne veľkého počtu pripomienok, zriadili sme aj odbornú skupinu, ktorá dostane dekréty (tento týždeň, pozn. red.). Bude zložená zo zástupcov ministerstiev, zo Zväzu stavebných podnikateľov, zástupcov ZMOS-u či zástupcov zamestnávateľských zväzov. Snažili sme sa pokryť celé spektrum.

O koľkých ľuďoch teda...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-07-17 11:19:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúsky minister financií sa dostal do centra škandálu banky BAWAG
01 - Modified: 2024-05-07 13:42:47 - Feat.: - Title: Čokolatier pre HN: Pestovatelia kakaa by mali mať rovnaké postavenie ako máme my 02 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 03 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 05 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 19:11