StoryEditor

Rakúsky minister financií sa dostal do centra škandálu banky BAWAG

17.07.2006, 13:19
Autor:
TASRTASR

Rakúsky spolkový minister financií Karl-Heinz Grasser sa dostal do centra škandálu odborárskej banky BAWAG. Vyšlo totiž najavo, že vlani v lete strávil dovolenku na jachte v Jadranskom mori v spoločnosti syna bývalého šéfa BAWAG-u Waltera Flöttla, svojej neskoršej manželky Fiony Swarovskej a bankára Juliusa Meinla.
Ešte predminulý týždeň Grasserov hovorca o tejto dovolenke hovoril ako o "čistých výmysloch" a "slabomyseľnostiach". Údajne sa minister s Flöttlom stretol náhodou dvakrát alebo trikrát na konferenciách a "iba si s ním potriasol ruku".
Opozícia obviňuje ministra zo zaujatosti a žiada jeho demisiu.
Odborárska banka BAWAG, ktorá je jednou z najväčších bánk v krajine, špekulačnými obchodmi v Karibiku prerobila stovky miliónov eur. Za tento neúspech je z veľkej časti zodpovedný Flöttl. Informácie o neúspešnom podnikaní sa verejnosť dozvedela vlani na jeseň, keď skrachoval americký brokerský dom Refco, s ktorým BAWAG udržiaval tesné obchodné kontakty.
Aféra BAWAG-u je najväčším hospodárskym škandálom Rakúska a podľa najnovších údajov bude stáť viac ako 2 miliardy EUR, v prepočte vyše 77 miliárd SKK. Banku pred krachom zachránila len štátna záruka na úvery, ktoré si zobral na prežitie. Banka by sa mala byť do konca roka v nových rukách.
Medzitým vysvitlo, že Grasser ešte v roku 2001 splnomocnil rakúsku centrálnu banku, aby preskúmala účty BAWAG-u. Toto rozhodnutie prišlo v čase, keď špekulatívne obchody banky dosiahli vrchol. Kontrola odhalila, že v banke nefunguje vnútorná kontrola. Napriek tomu minister neurobil, čo bolo jeho povinnosťou.
Hovorca Zelených Werner Kogel povedal, že minister musí teraz dokázať, že odloženie závažných zistení, ktoré sa urobili po jeho rozhodnutí kontrolovať banku, nebola priateľská služba Flöttlovi. Ako dodal sociálny demokrat Christoph Matznetter, po zistení, že Grasser bol na dovolenke na jachte, stavia zlyhanie bankového dohľadu a ministrovu nečinnosť do celkom iného svetla.
Rakúski sociálni demokrati sa chcú teraz dozvedieť pravdu o tom, koľkokrát sa Grasser stretol s Flöttlom počas obdobia, čo je ministrom. Táto téma sa dostane na program vyšetrovacieho parlamentného výboru. Opozícia žiada, aby bol ako svedok prizvaný aj Flöttl. Vláda všetky doterajšie pokusy na jeho predvolanie znemožnila.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.
(1 EUR = 38,710 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 01:27