StoryEditor

Hlavnou príčinou úmrtia detí sú úrazy

20.03.2006, 15:27
Každoročne by sa pre detské úmrtia mohlo zavrieť sedem školských tried. Preto Detský fond SR rozbehol kampaň zameranú na zníženie smrteľných úrazov detí.

Na Slovensku ročne zomrie približne 200 detí a mladistvých na následky dopravných nehôd, utopenia, pádov, udusení, popálenín a otráv. Každoročne by sa pre detské úmrtia mohlo zavrieť sedem školských tried. Preto Detský fond SR (DF) rozbehol kampaň zameranú na zníženie smrteľných úrazov detí s názvom "aby deti nezomierali". Na dnešnej tlačovej besede o tom informovala riaditeľka DF Alena Synková. Prvá etapa projektu upozorňuje na vysokú úrazovosť u detí. Najviac, až okolo 40 percent smrteľných prípadov majú na svedomí dopravné nehody. Dôvodmi sú neprimeraná rýchlosť vodičov, nepripútané dieťa v aute, či nesprávne prechádzanie cez cestu. Väčšina takýchto úrazov sa podľa Synkovej vôbec nemusela stať. Za nehodami stojí často nezodpovedný rodič alebo niekto dospelý. Preto DF kladie dôraz na osvetu. Dôležité je predchádzať rizikovým situáciám. Nástrahy čakajú na deti tiež v domácnostiach, hlavne v kuchyni a v kúpeľni. Dospelí musia byť zodpovední a chrániť svoje deti dostatočným zabezpečením okien, ostrých rohov, liekov a používaním ochranných prílb pri lyžovaní či bicyklovaní.
Keď dôjde k nešťastiu, k úrazu prichádza ako prvý laik a od jeho pomoci závisí celý výsledok často dlhodobého liečenia. Podľa Ladislava Lahu z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici sa za každým mŕtvym dieťaťom skrýva 160 hospitalizovaných a 2000 ambulantne ošetrených mladých pacientov. Bežné sú najmä poranenia hlavy a úrazy spojené s vodou. Každé druhé topenie sa končí smrťou.
V súčasnosti môžeme v rozhlase počuť osvetové spoty, po Slovensku rozmiestnil DF 150 varovných billboardov Plagáty vylepené v bratislavskej mestskej hromadnej doprave a v čakárňach detských lekárov upozorňujú na nedbalosť dospelých. V budúcnosti plánuje DF rozšíriť kampaň napríklad aj o dopravnú výchovu detí i dospelých. Podľa Synkovej treba vytvárať pozitívnu klímu, teda kultúru bezpečnosti v spoločnosti.

01 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ani po kritike nemení Francúzsko svoj postoj
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:26