StoryEditor

Požiar v areáli PKO uhasili. Príčiny sa vyšetrujú (foto+video)

19.08.2013, 07:16
Autor:
redredTASRTASR
Aktualizované | Požiar v areáli PKO zrejme narušil statiku budovy výskumného ústavu.

Budova Výskumného ústavu vodného hospodárstva (VÚVH), ktorú zasiahol nočný požiar v areáli bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO), má zrejme narušenú statiku. Hovorca Ministerstva životného prostredia SR Maroš Stano pre TASR potvrdil, že na to existuje vážne podozrenie a statiku budovy preto čím skôr preveria.

 K situácii po požiari v budove VÚVH sa dnes popoludní stretli predstavitelia ústavu a ministerstva. "Momentálne sa stále zisťuje rozsah škôd a miera poškodenia, napríklad v serverovni," uviedol Stano. Pripomenul však, že ide po požiari o ťažko dostupné priestory. Keďže momentálne podľa hovorcu plnohodnotne nefunguje napríklad počítačová sieť, predstavitelia ministerstva a výskumného ústavu prijmú adekvátne opatrenia, aby čo najskôr zabezpečili plnohodnotnú prevádzku.

Požiar objektov na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu sa hasičom podarilo uhasiť okolo dvanástej hodiny naobed. Príčiny požiaru sú naďalej predmetom vyšetrovania.

Hasičské jednotky sa po vykonaní hasiacich prác vracajú na svoju základňu," informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ SR Silvia Jančovičová. Uviedla, že požiar i jeho likvidácia sa obišla bez zranení.

Na mieste dnešného požiaru sa pred obedom nachádzalo 35 hasičov, ktorí pokračovali v hasiacich prácach. Rozoberali strešnú konštrukciu a zalievajú lokálne ohniská.

Podľa informácií hovorkyne Prezídia hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v SR Silvie Jančovičovej vodu na hasenie čerpajú priamo z Dunaja. "Zároveň prehľadávajú priestory s termokamerou," uviedla Jančovičová a dodala, že na mieste je aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Prvé hlásenie požiaru dostali hasiči pred treťou hodinou ráno. Hustý dym zahalil ráno aj Slavín. Na mieste ho likvidovalo v priebehu akcie 57 hasičov s 19 kusmi hasičskej techniky.

Požiar spôsobil zrejme odpad
Na mieste je expertízna skupina, ktorá začala skúmať okolnosti požiaru, hoci ešte pokračujú hasiace práce. Podľa doterajších informácií, s ktorými pracuje aj polícia, požiar vznikol v samostatnom nepoužívanom objekte, odkiaľ sa následne rozšíril aj na budovu Výskumného ústavu vodného hospodárstva a športovú halu nachádzajúce sa v areáli PKO. 

Hasiči potvrdili, že zdrojom požiaru bol odpad, ktorý sa vznietil v opustenej budove, pripravenej na asanáciu. Odtiaľ sa požiar rozšíril do športovej haly a objektu Výskumného ústavu vodného hospodárstva. Pri požiari neboli zranené žiadne osoby.

Prvá budova určená na asanáciu následkom požiaru vyhorela a ostala len oceľová konštrukcia, na  druhej budove - telocvični VKP, a.s., Bratislava sa zrútila časť strechy, v objekte Výskumného ústavu vodného hospodárstva vyhorelo malé hydro–technické laboratórium, kancelárske priestory a strecha budovy. Požiar sa podarilo lokalizovať o 08.28 h. Príčina požiaru a výška vzniknutej škody sú v štádiu vyšetrovania.

Škody sú zatiaľ neznáme
Riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy zatiaľ nevedel povedať, aká je predbežná výška škody. Škody sa však podľa televízie TA3 odhadujú na viac než 330-tisíc eur.

"K ďalším okolnostiam súvisiacim s požiarom v areáli PKO sa budeme môcť vyjadriť až po úplnom uhasení požiaru a následnom vykonaní prvotných neodkladných a neopakovateľných úkonov na mieste," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Karina Považanová.

Dodala, že z dôvodu prebiehajúcich hasiacich prác a odstraňovania následkov požiaru je na Nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu v smere od Botanickej ulice do centra mesta obmedzená premávka. Nábrežím prechádzajú iba linky MHD, ich cestujúci však musia počítať so zdržaním. "Pre osobnú dopravu vedie obchádzka cez Mlynskú dolinu a Petržalku. V opačnom smere premávka obmedzená nie je, " konkretizovala Považanová.

 

https://www.youtube.com/embed/bjdnoHjZHqo

 

Objekty boli odpojené od elektrickej energie. "Od 06.00 h bola v okolí v spolupráci s políciou odklonená doprava, od 06.38 je na mieste aj statik," informovala ďalej Jančovičová. Momentálne je na mieste 57 hasičov a 12 kusov hasičskej techniky, vrátane výškovej techniky.

Polícia teraz odkláňa automobilovú dopravu z nábrežia na Žižkovu ulicu, autobusy však jazdia naďalej.  Podľa informácií Dopravného podniku Bratislava po Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu premáva MHD bez obmedzení. Je však potrebné počítať s 15-minútovým zdržaním.

 


Zväčšiť mapu

Požiar spôsobilo vznietenie odpadu, ktorý sa v budovách nachádzal.


Hasiči zasahujú na streche hydrotechnických laboratórií Výskumného ústavu vodného hospodárstva

Hasenie požiaru v budove hydrotechnických laboratórií.


Hasiči zasahujú pri jednej z hál


01 - Modified: 2004-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stahl nechce odísť, obráti sa na súd 02 - Modified: 2004-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rezort vnútra vyhlási novú súťaž
01 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 02 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 03 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 04 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:52