StoryEditor

Rezort vnútra vyhlási novú súťaž

24.11.2004, 23:00
Ministerstvo vnútra SR pravdepodobne znovu vypíše verejnú súťaž na ochranu východnej hranice. Urobí tak po rozhodnutí Úradu pre verejnú obstarávanie, ktorý tender nariadil zrušiť pre chyby v súťažných podkladoch. "Toto rozhodnutie rešpektujeme a novú súťaž pripravíme aj so zapracovanými pripomienkami úradu," vyhlásil pre HN hovorca rezortu Boris Ažaltovič.

Ministerstvo vnútra (MV) SR pravdepodobne znovu vypíše verejnú súťaž na ochranu východnej hranice. Urobí tak po rozhodnutí Úradu pre verejnú obstarávanie (ÚVO), ktorý tender nariadil zrušiť pre chyby v súťažných podkladoch. "Toto rozhodnutie rešpektujeme a novú súťaž pripravíme aj so zapracovanými pripomienkami úradu," vyhlásil pre HN hovorca rezortu Boris Ažaltovič. HN ako prvé včera informovali, že ÚVO zistil niekoľkonásobné porušenie zákona o verejnom obstarávaní.
Systém fyzickej a technickej ochrany štátnej hranice má byť vzhľadom na náš záväzok pristúpiť k Schengenskej dohode pripravený do konca roka 2006. Ažaltovič však tvrdí, že na rovnaký postup (verejná súťaž -- pozn. red.) majú dostatok času a s takouto komplikáciou rátali. Podpredseda branno-bezpečnostného výboru parlamentu Roman Vavrík (SDKÚ) nás ubezpečil, že výbor si na ministerstve overí dôvody pochybenia a možné problémy s novou súťažou. "Termín nás síce tlačí, ale riadnou verejnou súťažou sa skôr zabezpečí transparentnosť konania," povedal Vavrík. S tým súhlasí aj exminister vnútra a nezávislý poslanec NR SR Ivan Šimko. "Demokratické praktiky trvajú dlhšie, ale sú vhodnejšie." Ochrana hranice sa má zabezpečiť zvýšeným počtom policajtov, zrekonštruovaním oddelení hraničnej kontroly a nasadením technického signalizačného zariadenia na sledovanie pohybu, na ktorú bolo vyčlenených 44 mil. eur zo Schengenského prechodného fondu.
MV vyhlásilo prvé verejné obstarávanie začiatkom júla a súťažné poklady zasielalo do konca augusta. Ďalšie zhruba tri mesiace komisia MV vyhodnocovala súťažné návrhy 13 uchádzačov. Podľa našich informácií však najmenej troch z nich zo súťaže vylúčila pre nekompletnú dokladovú časť. Postup v súťaži skomplikovali sťažnosti na ÚVO dvoch vylúčených záujemcov čím sa výber vhodného kandidáta musel predĺžiť. Pri rozhodovaní o týchto sťažnostiach (obe zamietnuté) ÚVO zistil, že celú súťaž treba zrušiť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 15:29