StoryEditor

V Hitlerových výrokoch sme Židov vymenili za migrantov. Pozrite sa, ako to dopadlo

22.09.2015, 11:32
Rozhodli sme sa využiť čoraz častejšie sa v internetových diskusiách objavujúce radikálne názory a vyskúšali sme malý sociálny experiment.

"V boji medzi rasami nie je prímerie. Ak ste nútený brániť seba a svoj národ, musíte byť nemilosrdný." Aj tento Hitlerov výrok sme v upravenej podobe podstrčili do diskusie.

Západná civilizácia a s ňou aj Slovensko čelí momentálne viacerým závažným problémom. Konflikt na Ukrajine a zhoršené vzťahy s Ruskom, Islamský štát a hrozba terorizmu, grécka kríza a najnovšie aj eskalujúca utečenecká kríza. To všetko spoločnosť traumatizuje a vytvára vhodné podhubie pre šírenie radikálnych myšlienok.

Na portáli The Independent sa prednedávnom objavil článok, v ktorom jeho autor vyskúšal zaujímavý "sociálny experiment". Vzal výroky nacistickej protižidovskej propagandy, slovo Žid nahradil slovom migrant a takto upravené výroky potom pridával do diskusií pod článkami o utečencoch

My sme sa tým nechali inšpirovať a rozhodli sme sa vyskúšať veľmi podobnú metódu. Na Facebooku sme si založili falošný profil, cez ktorý sme do diskusií o utečencoch a moslimoch pridali niekoľko „nášľapných mín“. A už sme len čakali, čo sa bude diať.

Cieľom bolo overiť náklonnosť ľudí na primitívnu propagandu, podobnú tej, akú používali nacisti proti Židom.

Hitler aj Goebbels

Dva z výrokov, ktoré sme prispôsobili na dnešnú situáciu, pochádzajú od samotného Adolfa Hitlera.

"Ten, kto verí, že sa môže dohodnúť s parazitom, je ako strom, ktorý si myslí, že bude prosperovať z dohody s mišpuľou,“ povedal na adresu Židov Hitler.

Druhý nami použitý Hitlerov výrok znie: "V boji medzi rasami nie je prímerie. Ak ste nútený brániť seba a svoj národ, musíte byť nemilosrdný."


Čítajte aj: Všetci moslimovia sú teroristi a zaslúžia si našu nenávisť. Alebo aj nie


"Židovstvo podkope všetkých ľudí a každý štát, ktorý infiltruje. Kŕmi sa ako parazitický a kultúru-ničiaci červ v hostiteľovi. Rastie a rastie ako plevel v štáte, komunite a rodine, a všade napáda krv ľudstva." Tento výrok Hermanna Essera, nacistického politika a novinára, zožal najväčší "úspech".


Posledný výrok napísal v roku 1929 vtedy ešte len budúci ríšsky minister propagandy Joseph Goebbels. Jeho znenie je: "Ten, kto bráni Židov, je proti vlastným ľuďom. Môžete byť buď za alebo proti Židom.Byť proti Židom je ale vec osobnej hygieny."

Xenofóbia má potenciál

Priama reakcia bola iba jedna, aj to výsmešná. S lajkami to však bolo ináč. Desiatky palcov hore, ktoré naše príspevky obdržali, svedčia o náchylnosti ich autorov na nacistickú propagandu.

Snáď to ale nie je až také zlé ako u našich západných susedov. Spravodajský portál týden.cz sa Čechov spýtal, či by volili Adolfa Hitlera, ak by sľúbil, že Európu zbaví utečencov. V ankete Hitlerovi dalo hlas až 55 percent ľudí. Portál po kritike anketu stiahol, ale s priloženým screenshotom o nej informuje web Mediahub.cz

Analytička Oľga Gyárfášová z Inštitútu pre verejné otázky sa nedomnieva, že xenofóbia je v slovenskej spoločnosti na vzostupe. Ale jedným dychom dodáva, že "xenofóbia má v každej spoločnosti istý potenciál, ktorý sa môže za istých okolností viac alebo menej mobilizovať a prejavovať." Podľa Gyárfášovej je xenofóbia dnes viac na očiach, lebo tu je dominantná téma, na ktorej sa prejavuje. "Navyše, je aj politicky inštrumentalizovaná a prevládajúci politický diskurz ako keby dával ľuďom najavo, že je spoločensky akceptovaná a oprávnená," dodáva analytička.

Faktor, ktorý podľa analytičky Oľgy Gyárfášovej dnes xenofóbiu zviditeľňuje, je internet: "Na prejavenie negatívneho až nenávistného postoja k migrantom alebo akýmkoľvek cudzincom stačí jeden, navyše anonymný klik."

Podobnosť medzi nacistickým Nemeckom a súčasným Slovenskom z hľadiska xenofóbie analytička nevidí. "Je veľmi príťažlivé vidieť takéto paralely, nemali by sme však iba povrchne zovšeobecňovať, ale pomenovať, v čom sú. Na jednej strane áno – narába sa s emocionálnym a účinným delením na „my“ a „oni“. Na druhej strane je tu oveľa viac rozdielov," vyjadrila sa. "Podstatný vidím v tom, že sme demokratická spoločnosť, čo je zárukou spätnej väzby i polyfónie hlasov, ktorými spoločnosť hovorí," uzatvára Gyarfášová.

01 - Modified: 2007-09-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kancelária sa zmestí do dlane
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:20