StoryEditor

Kancelária sa zmestí do dlane

04.09.2007, 00:00

Používate USB kľúč len na prenášanie súborov? Robíte chybu. Na webe je na stiahnutie množstvo zaujímavých bezplatných programov, ktoré sú určené špeciálne pre flash disky. Ich kapacita je na to už viac ako dostatočná, megové aplikácie majú oproti niekoľkogigovým "zásobníkom" zanedbateľnú veľkosť.
Známe neznáme
Výhodou "USB softvérov" je, že sa nemusia inštalovať, a tak ich máte k dispozícii, kamkoľvek sa so svojím kľúčom pohnete. Môžete sa tak presúvať aj bez niekedy zbytočnej záťaže v podobe notebooku či tašky inštalačných diskov. Navyše tieto programy si nevytvárajú v operačnom systéme žiadne "cesty", ktoré sa v mnohých prípadoch nedajú odstrániť ani po korektnej deinštalácii softvéru. Na disk počítača si teda neukladajú žiadne dáta (pokiaľ ide o originál portable verzie) a pritom umožňujú, aby ste mohli používať svoje obľúbené nastavenia, programy na úpravy fotiek, hudby, zvukové a video prehrávače, grafické utility, kancelárske aplikácie či internetové prehliadače.
Nemusíte sa pritom obávať, že sa budete musieť učiť orientovať sa v prostredí exotických a neznámych programov, ktoré ste v živote nevideli. Výrobcovia mnohých populárnych aplikácií totiž pamätali aj na mobilných používateľov a ponúkajú ich prenosné verzie. Tzv. portable edision tak majú napríklad Mozilla Firefox či Opera, MPlayer, OpenOffice či Notepad. Navyše stiahnuť si môžete aj celé balíky prenosných programov, ktoré obsahujú hneď niekoľko aplikácií spolu s manažmentom ich spúšťania či prehľadom, čo všetko vlastne na USB-čku máte.
Sťahujte bez poplatkov
Logickou je teda otázka -- kde to všetko nájdeme? Najjednoduchšou cestou je zadať do vyhľadávača názov hľadaného programu a slovo portable. Ľahko tak zistíte, či existuje jeho prenosná verzia. Na internete je už niekoľko stránok, ktoré sa tejto tematike špeciálne venujú a kde sa dajú nájsť aj všetky potrebné informácie o jednotlivých produktoch. Už spomínané balíky ponúka napríklad portableapps.com, a to hneď vo viacerých verziách podľa kapacity média. Standard verzia pre viac ako 512-megabajtové kľúče obsahuje internetový prehliadač, e-mailového a IM klienta, kancelársky balík, sudoku, backup utility a integrované menu. Chudobnejšia verzia Lite potrebuje len 30-megový priestor a pre najmenšie kľúče je Base Edition s jednomegovými nárokmi na kapacitu. Všetko, samozrejme, voľne stiahnuteľné.
Je z čoho vyberať
Tento server vôbec nie je jediný. Zaujímavými sú napríklad portablefreeware.com, softpedia.com/get/portable-software, prípadne jazykovo bližšie lokalizovaný portable.paxik.net. A čo sa vlastne na nich dá nájsť? V postate čokoľvek, čo budete od svojho "mobilného pracoviska, zábavného a komunikačného centra potrebovať". Namiešajme si teda koktail programov, ktoré ho pomôžu vytvoriť.
-- Total Commander -- súborový manažér, ktorý je bez problémov použiteľný aj na pamäťových kľúčoch. Riešenie pre tých, ktorý sa po svojich diskoch radi pohybujú v klasickom rozhraní.
-- Skype Portable -- prenosná 10-megová verzia najznámejšieho komunikátora. Funkčná pre systémy Windows 98 až Vista.
-- Miranda IM Portable -- chatujte s AOL, MSM a Yahoo používateľmi pomocou tejto free verzie. Veľmi malý a nenáročný softvér.
-- OpenOffice.org Portable -- kancelársky balík v jednom -- texty, tabuľky, prezentácie a ďalšie aplikácie pre správu dokumentov.
-- Portable Firefox -- prístup na internet bez ohľadu na to, či sa na počítači nachádza nainštalovaný webový prehliadač.
-- Mozilla Thunderbird, Portable edition -- e-mailový klient, máte svoju poštu vždy so sebou.
-- Foxit PDF Reader -- program, ktorý vám otvorí dvere k pdf súborom. Jednoduchý a malý náhradník Adobe Acrobat Reader.
-- 7-Zip Portable -- zvláda komprimáciu 7z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR, RAR súborov za pochodu. Umiestnite ho na USB a môžete archivovať kdekoľvek.
-- MPlayer Portable -- prenosná verzia známeho prehrávača s integrovanými kodekmi pre viaceré formáty hudby a videa bez potreby inštalácie.
-- PokerTH Portable -- jedna z hier, ktoré skrátia čas alebo ponúknu rýchly tréning cestou do kasína.
-- ClamWin Portable -- free antivírusový program na manuálne skenovanie nebezpečných súborov.
-- Omziff 3.0 -- dáta sú na ceste vystavené mnohým riziká, tento softvér však ponúka niekoľko variantov ich šifrovania, skartovanie či generátor hesiel.
-- EssentialPIM -- portable verzia plánovača ušetrí čas a ponúka aj možnosť importovať dát z Outlooku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:31