StoryEditor

SDKÚ bude prepúšťať, Frešo by odstúpil až po voľbách

28.12.2014, 12:21
Autor:
TASRTASR

SDKÚ-DS bude prepúšťať zamestnancov. „S niektorými nechceme pokračovať a redukujeme náklady. Žiadnu masovú vlnu prepúšťania nerobíme,“ povedal dnes pre agentúru SITA predseda strany Pavol Frešo. Podľa neho sa nikdy nehanbil za to, že zdedil stranu vo veľkých finančných problémoch. „Zo štátneho príspevku a z členských príspevkov pokračujeme v konsolidácii. Dlh musíme naďalej znižovať. Je to náročné,“ uviedol s tým, že ako predseda v strane po svojich predchodcoch našiel len dlhy a nesplatené záväzky.

Niektorým zamestnancom na jeseň meškali výplaty. Bývalé vedenie strany si na posledné parlamentné voľby zobralo úver v banke vo výške 1,7 milióna eur, ktorý súčasné spláca.

Ak SDKÚ-DS neuspeje v parlamentných voľbách v roku 2016, je Frešo pripravený odstúpiť z postu predsedu strany. Povedal to v rozhovore pre TASR s tým, že ak voliči politikovi povedia, že nemá dôveru, tak odchádza.

Napriek tomu, že za posledný rok prišla SDKÚ-DS o viacerých poslancov, keď jej zostali len dvaja (Frešo a Ľudovít Kaník, pozn.- TASR), nemá viacerých krajských šéfov ani predsedu Ústrednej rady, Frešo svoju kandidatúru na predsedu v roku 2012 neľutuje. "V žiadnom prípade. Som presvedčený že kandidatúra bola správna, čo dokazuje aj drvivá väčšina hlasov, ktoré som na kongrese vo Zvolene dostal. Mandát je na štyri roky a ohodnotia to len a len voliči vo voľbách," zdôraznil.

Frešo pripomenul svoje slová, že ak nebude strana úspešná v akýchkoľvek voľbách, je ochotný odísť. "Ale ak sú voľby v poriadku, tak v prípade vnútrostraníckych intríg treba pozbierať dostatočný počet hlasov, čo sa mojim konkurentom napriek obrovskej snahe nepodarilo. V ďalšom období musí dať SDKÚ-DS zrozumiteľnú ponuku a zrozumiteľné tváre, aby sme sa uchádzali o dôveru voličov v roku 2016," avizoval.

Na margo príčiny tej skutočnosti, že SDKÚ-DS prišlo za jeho predsedovania o deväť z 11 poslancov, poznamenal, že vedenie sa nijako nezmenilo, len do bodky dodržiava generálnu líniu strany. "Teda to, s čím sme boli zvolení na kongrese v roku 2012. Čo im vadí, neviem, nepoznám na Slovensku snáď nikoho, kto by im rozumel. Je to skôr otázka na nich. Či je to o ich osobných ambíciách, alebo preto, že sme stranu prebrali nie v dobrom finančnom stave, neviem," priznal. Odídencom tiež odkázal, že sa mu veľmi páčil krok Radoslava Procházku (Sieť). "Odišiel z KDH a aj z parlamentu a povedal, že ak ho niekto do NR SR vráti, budú to voliči. To je príklad hodný nasledovania," apeloval.

Frešo sa vrátil aj ku kongresu SDKÚ-DS v Senici, na ktorom čelil pokusu o odvolanie. Za jeho zosadenie však neboli potrebné tri pätiny delegátov. "Za moje odvolanie nebola ani polovica všetkých delegátov. Viacerí neprišli, ale ich hlasy sa do kvóra počítajú. Dôvod som povedal dopredu – mám mandát na štyri roky, schválenú generálnu líniu a tak, ako pri odvolávaní premiéra, ak nedonesiete 76 hlasov, tak pokračujem ďalej. Ja som tiež na tom trval preto, lebo som tvrdil, že funkcionárov nevedie úprimná snaha o obnovu dôvery v SDKÚ-DS. Povedal som, že ak tých hlasov bude podľa stanov dosť, bez slova odídem. O tom, či to bolo správne rozhodnutie, zase rozhodnú len a len voliči," dodal Frešo.

01 - Modified: 2007-02-01 14:13:00 - Feat.: 0 - Title: Iracká vláda pozvala susedné štáty na konferenciu o bezpečnosti
01 - Modified: 2018-04-16 14:02:08 - Feat.: - Title: V akej strane začínal? 02 - Modified: 2016-03-04 13:06:05 - Feat.: - Title: Kandidátka strany Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana 03 - Modified: 2015-12-30 06:55:41 - Feat.: - Title: Strednú vrstvu hájime ako jediní 04 - Modified: 2015-12-21 21:53:26 - Feat.: - Title: Frešovu SDKÚ-DS už predstihol aj Kollár 05 - Modified: 2015-12-09 10:27:19 - Feat.: - Title: Frešo: Ani sekundu som nerozmýšľal, že SDKÚ-DS nebude v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:56