StoryEditor

Politológ pre HN: Ficov výsledok môže jeho voličov zmobilizovať

16.03.2014, 23:00
Dva týždne sa budú niesť v zmysle ostrej kampane. A tá môže ešte zasiahnuť aj do toho, kto bude prezident, tvrdí pre HN politológ Ján Baránek.

Výsledky volieb boli na prvých troch miestach pomerne tesné. Čo sa na tom najvýraznejšie podpísalo?

Výsledok určite ovplyvnila nízka volebná účasť. Potom sú to diskusie v televízii, konkrétne v stredu. V tento deň si v dvoch televíziách počínal zvlášť dobre Rado Procházka. Myslím si, že oslovil veľa voličov. Tento kandidát je vnímaný ako priveľmi sebavedomý, sebaistý, zrejme však jeho typu voličov to neprekáža, skôr naopak.

V cieľovej rovinke teda Procházka prebral voličov Robertovi Ficovi? Keď si totiž porovnáme predvolebné prieskumy a volebnú realitu, Fico dopadol horšie, naopak, Procházka si prekvapivo veľmi polepšil.

Procházku volili mladší ľudia, ale aj voliči Smeru. Inak by Fico nemal také nízke percento. Podľa mňa Ficovi prebral voličov aj Kiska. Ich dobré výsledky v prvom kole sú svedectvom toho, že sa u nás končí jedna politická epocha. Voliči nám dali jasne najavo, že chcú novú generáciu politikov, ktorí nemajú nič spoločné s minulosťou. Príkladom toho sú voľby v samosprávnom kraji v Banskej Bystrici. Matadori typu Hrušovský akoby dobojovali a vyhoreli. Je to signál pre politikov, ktorí sú tu od roku 1989, aby sa zamysleli, čo ďalej.

Faktom však je, že ešte pred dvomi rokmi – v parlamentných voľbách získal Smer vyše milióna hlasov. Robert Fico teraz len niečo vyše 500-tisíc. Čo sa stalo s tým zvyškom voličov?

Parlamentné voľby sú úplne iné ako prezidentské. Sú v prvom rade o moci, prezidentské až tak nie.

Prečo však celkovo bola účasť taká nízka?

V prieskumoch zvyknú voliči zavádzať, robiť sa lepšími. Povedia, že voliť pôjdu, realita je však iná. Okrem toho veľa priaznivcov Smeru nešlo voliť, pretože si boli istí víťazstvom Fica.

Hovoríte teda o situácii z roku 2004, keď na to doplatil aj Eduard Kukan?

Presne tak. Lenže Kukan na to doplatil, Fico nie. Jeho víťazstvo v prvom kole by som určite nepodceňoval, pretože práve to môže v druhom kole mobilizovať jeho voličov.

Na druhej strane stojí Andrej Kiska. Dosiahne tento svoj stopercentný potenciál Kiska aj v druhom kole?

Myslím si, že jeho priaznivci prídu opäť voliť. Pri ostatných voličoch veľa záleží na odporúčaní neúspešných kandidátov a na tom, či bude veľmi presvedčivé, alebo len vlažné. Treba si aj položiť otázku, či voliči budú toto odporúčanie akceptovať. Čaká nás negatívna kampaň, volič sa môže rozhodnúť neočakávane.

Bude tvrdšia ako doteraz?

Čaká nás veľmi ostrá kampaň, vyťahovať sa budú rôzne negatívne informácie. Bude to kampaň za Fica alebo proti Ficovi. Bude to kampaň za úžeru a proti úžere. Čiže oveľa ostrejšia a pre novinárov atraktívnejšia. Bude tu oveľa viac útokov a podpásové rany.

Takmer všetci politológovia tvrdili, že volebná kampaň v prvom kole bola vlažná, nudná. V čom sa teda bude od nej odlišovať tá, ktorá príde teraz?

Určite sa kampaň úplne zmení. Fico už naznačil, aké argumenty použije. Bude úžera a scientologická cirkev. Pri takom druhu podnikania, aké bolo u Kisku, sa nakumuluje toho veľa. Ale aj Kiska má z čoho vyberať. Na Fica môže použiť spektrum argumentov ako kumulácia moci, kauza Gorila a podobne.

A pomôže Ficovi takáto konfrontačná kampaň udržať si prvenstvo z prvého kola?

Či mu pomôže, to neviem, ale nič iné mu neostáva.

01 - Modified: 2006-03-01 14:20:58 - Feat.: 0 - Title: Malchárek bude rokovať o dividendách z elektrární s Enelom
01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:33