StoryEditor

Malchárek bude rokovať o dividendách z elektrární s Enelom

01.03.2006, 15:11
Slovenské elektrárne dosiahli podľa predbežných výsledkov v minulom roku zisk po zdanení vo výške 1,284 mld. Sk. Zatiaľ nie je jasné, akú dividendu zo zisku SE akcionárovi vyplatia. Malchárek bude preto rokovať so spoločnosťou Enel o možnosti výplaty dividend za vlaňajšok a o dividendovej politike akciovej spoločnosti na najbližšie obdobie.

Slovenské elektrárne, a.s. (SE) dosiahli podľa predbežných výsledkov v minulom roku zisk po zdanení vo výške 1,284 mld. Sk. Vyplýva to zo Správy o analýze ziskovosti a návrh opatrení na zvýšenie výšky vyplácaných dividend v spoločnosti SE, ktorú v stredu schválila vláda. Zatiaľ nie je jasné, akú dividendu zo zisku SE akcionárovi vyplatia. "Možnosť výplaty dividend za rok 2005 je limitovaná súčasným pokročilým štádiom procesu privatizácie SE, a záväzkami vyplývajúcimi z uzatvorených transakčných dokumentov," uvádza Ministerstvo hospodárstva SR (MH) v správe. Minister hospodárstva Jirko Malchárek bude preto podľa transakčných dokumentov rokovať so spoločnosťou Enel, ktorá by mala byť nadobúdateľom 66 % akcií SE, o možnosti výplaty dividend za vlaňajšok, ako aj o dividendovej politike akciovej spoločnosti na najbližšie obdobie. Kvôli potrebám výrazných investícií totiž Strategický investičný plán spoločnosti uvažuje aj s predpokladom nevyplácania dividend v období rokov 2006 až 2012.
Tržby a výnosy celkom by mali byť za minulý rok podľa správy MH na úrovni 46,486 mld. Sk. Vlaňajšie náklady celkom podľa predbežných výsledkov by mali byť vo výške 44,975 mld. Sk. "Manažment SE odhadoval počas minulého roka výšku straty za minulý rok na 500 mil. Sk až 1,2 mld. Sk kvôli zmenám v regulačných opatreniach, ako aj kvôli výraznému zvýšeniu nákladov na dane a poplatky," uvádza sa v správe. Podľa MH však počas roka nastali zmeny v regulačných rozhodnutiach Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR a prijatými opatreniami zo strany SE na eliminovanie výpadku tržieb a rastu nákladov sa zlepšila očakávaná situácia v ziskovosti spoločnosti za minulý rok. "Na zlepšenie hospodárenia SE počas vlaňajška malo podstatný vplyv zníženie výroby na tepelných blokoch elektrárne Nováky a Vojany, a tým zníženie nákladov na palivo a premenlivý materiál vo výške približne 600 mil. Sk," konštatuje správa. Na dosiahnutie kladného hospodárskeho výsledku ďalej podľa MH prispeli opatrenia na zníženie nákladov na opravy a ostatných služieb.
V budúcom roku podľa správy MH predpokladá, že SE dosiahnu zisk vo výške 2,37 mld. Sk a v roku 2007 sa podľa strednodobého plánu spoločnosti predpokladá strata vo výške 967 mil. Sk. "Predpokladaná strata v roku 2007 vyplýva z odstavenia najlacnejšieho zdroja elektriny, Jadrovej elektrárne V1 Jaslovské Bohunice," konštatuje správa.
Jediným akcionárom SE je zatiaľ Fond národného majetku SR, avšak MH je vykonávateľom akcionárskych práv. Talianska spoločnosť Enel, ktorá by mala do SE vstúpiť ako 66-percentný akcionár do konca apríla, podpísala 17. februára minulého roka zmluvu o akvizícii za 840 mil. eur, čo je približne 31 mld. Sk. Enel vlani po podpise transakčných dokumentov už zaplatil fondu 20 % z celkovej sumy v objeme 168 mil. eur, čo je približne 6,5 mld. Sk, zvyšok zaplatí po ukončení celej transakcie.

(1 EUR = 37,107 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:25