StoryEditor

Fico ukázal ďalšie zmeny v ústave. Opozícia hovorí o privatizácii vody

10.07.2014, 15:34
Autor:
tasr, stltasr, stl
Smer dnes predstavil zmeny v ústave, ktoré majú zabrániť vývozu vody zo Slovenska.

Vládny Smer-SD už má presné znenie zmeny Ústavy SR, ktorým chce zakázať vývoz vody do zahraničia. Premiér Robert Fico, šéf parlamentu Pavol Paška a minister životného prostredia Peter Žiga (všetci Smer-SD) ho predstavili na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

"Preprava alebo prevod vody odobratej zo zdrojov podzemných vôd, z prírodných liečivých zdrojov, z prírodných zdrojov minerálnych vôd, zo zdrojov geotermálnych vôd, z vodných tokov a zo zdrojov povrchových vôd cez hranice SR sa zakazuje," citoval Fico nové znenie ústavy v článku štyri, ktorý vláda navrhuje zmeniť.

Ak takáto úprava základného zákona prejde, podľa premiéra nebude možné takéto vody cez hranice SR prepravovať. Zákaz sa má podľa neho týkať prepravy cez potrubie, rúry či cisterny. Tí, ktorí na Slovensku spracovávajú minerálnu alebo stolovú vodu, balia ju do fliaš a vyvážajú do zahraničia, by to mohli robiť aj naďalej. "My predsa nemôžeme ohrozovať pracovné miesta," zdôvodnil premiér. Výnimku majú mať aj humanitárne situácie.

Novelou ústavy chce vláda podľa Fica "definitívne uzatvoriť špekulácie, obvinenia a klamstvá, ktoré sa na nás valia zo strany opozície". Opozícia kritizovala novelu vodného zákona, ktorá má okrem iného zakázať vývoz vody do zahraničia. Žiga aj Fico neustále zdôrazňujú, že táto vláda ako prvá povyšuje vodu na strategickú surovinu a chce ju chrániť pre budúce generácie. Dnes podľa nich žiadne obmedzenia nie sú, voda sa môže vyvážať.

Opozícia kabinet upodozrieva zo záujmu privatizovať vodu. Smer-SD to odmieta, Paška to označil za dezinterpretácie. Podľa Fica vyhovuje opozícii súčasný stav. Nežiada totiž zákaz vývozu vody, ale stiahnutie novely vodného zákona a tým ponechanie voľného vývozu vody za hranice Slovenska.

Fico verí, že novela v parlamente prejde. Aby sa tak stalo, musia ju podporiť aj opoziční poslanci, Smeru-SD totiž chýba do potrebných 90 hlasov sedem poslancov. Po tom, čo bude jasné, ako dopadla novela ústavy, príde na rad druhé čítanie o novele vodného zákona. Právna norma môže prejsť v druhom čítaní ešte zmenami.

01 - Modified: 2006-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žalobcom sa nepáči nízky trest pre Oriča
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:55