StoryEditor

Päť hlavných momentov druhého kola

Fico viní SDKÚ, SaS a médiá

Za úspech extrémistu a radikála Mariana Kotlebu nesú vinu SDKÚ-DS, SaS a médiá. Aspoň tak to vidí premiér Robert Fico. „Podstatná časť hlasov, ktoré dostal Kotleba, boli hlasy slovenskej pravice, ktorá si povedala – ancikrist, satan, Hitler, Mussolini, ktokoľvek, to je jedno, je lepší ako Smer,“ vyhlásil krátko po zverejnení volebných výsledkov. Kotleba pritom porazil podpredsedu Smeru-SD Vladimíra Maňku. Volilo ho viac ako 71-tisíc voličov, čím sa dostal v počte získaných hlasov na druhé miesto za Pavla Freša. V Banskobystrickom kraji bola pritom najvyššia účasť z celého Slovenska, k urnám prišlo viac ako 24 percent oprávnených voličov.

 

Porazená Flašíková Beňová

Kandidátka Smeru-SD Monika Flašíková Beňová v Bratislave utrpela najväčšiu porážku spomedzi všetkých kandidátov v druhom kole župných volieb. Hlas jej dalo len niečo vyše 25-tisíc voličov. Jej protikandidátovi predsedovi SDKÚ-DS Pavlovi Frešov pridelili viac ako 74-tisíc hlasov. Beňová aj napriek tejto prehre vnímala výsledky druhého kola volieb pozitívne. „Získala som o jeden a pol percenta viac ako v prvom kole,“ zdôvodnila svoju spokojnosť. Za úspech považuje to, že sa do druhého kola vôbec dostala, preto sa bude na budúci rok opäť uchádzať o post europoslankyne.

Najtesnejší súboj zažili Košice

Volebná noc držala v napätí až do poslednej chvíle kandidáta Smeru a zároveň župana Zdenka Trebuľu, s ktorým sa rátalo ako s jasným víťazom už v prvom kole. Jeho protikandidát Rudolf Bauer – postavila ho mimoparlamentná KDS – sa pri sčítavaní hlasov po celý držal v tesnom závese za ním. Chvíľu to dokonca vyzeralo, že vyhrá. Trebuľa však nakoniec obhájil svoju funkciu a získal o štyritisíc hlasov viac ako Bauer. „Volebná účasť bola veľmi nízka. Ďakujem všetkým, ktorí voliť prišli, a zároveň sa zamýšľam nad tým, či by nestalo za úvahu pozrieť sa na to, ako urobiť z volebného práva volebnú povinnosť,“ povedal Trebuľa. V jeho kraji bola totiž účasť len 17,77 percenta.

 

 

Maďarská karta nevyšla

V Trnavskom kraji sa očakával tesný boj medzi županom Tiborom Mikušom a Józsefom Berényim z SMK, keďže tam žije viacero obyvateľov maďarskej národnosti. Mikuš však obhájil stoličku predsedu – v porovnaní so súperom skončil s veľkým náskokom. Podľa Berényiho bola voľba v Trnavskom kraji o voľbe slovenského voliča proti maďarskému. „Slovenských voličov mobilizoval aj samotný premiér Robert Fico, ktorý povedal, že by nebolo dobré, keby vyhral maďarský kandidát, čo Mikušovi veľmi pomohlo,“ uviedol svoj pohľad na výsledok druhého kola Berényi. Šéf SMK síce prehral, ale získal až o 17-tisíc hlasov viac ako v prvom kole.

Prekvapenie v Nitre sa nekonalo

Veľké nádeje vkladala pravica do svojho kandidáta v Nitre Tomáša Galbavého, bývalého člena a poslanca za SDKÚ-DS. V prvom kole volieb uhral prekvapivo dobrý volebný výsledok. Za svojím súperom, staronovým županom Milanom Belicom (Smer-SD), zaostával o necelých desať percent. Zvrátiť sa mu to však nepodarilo, a to aj napriek tomu, že získal v druhom kole o dvetisíc hlasov viac. „Môj výsledok bol slušný, ale nevyhral som. Podpísala sa pod to nekorektná kampaň,“ reagoval pre HN Galbavý. Podiel viny na neúspechu nesie podľa neho aj KDH, ktoré sa v prvom kole spojilo v koalícii so Smerom.

01 - Modified: 2005-09-27 08:14:18 - Feat.: 0 - Title: Polícia preverí prestupy poslancov
01 - Modified: 2024-03-28 11:35:31 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Mimoriadne tesný súboj Korčoka s Pellegrinim. Ako vidia šance oboch kandidátov bookmakeri? 02 - Modified: 2024-02-03 13:26:13 - Feat.: - Title: Sme rodina bude voliť predsedu, Kollár bude kandidovať znova 03 - Modified: 2024-01-30 12:37:04 - Feat.: - Title: Kandidáti na ruského prezidenta ubúdajú. Jeden sa stiahol hneď, ako doniesol vyzbierané podpisy, okamžite podporil Putina 04 - Modified: 2023-11-10 16:08:56 - Feat.: - Title: Bitku o palác zvedú známe mená. Kto každý je popri Pellegrinim a Korčokovi v hre o prezidentské kreslo? 05 - Modified: 2023-09-01 10:26:02 - Feat.: - Title: Toto sú najmladší kandidáti v parlamentných voľbách. Nemajú fotografie, neprezentujú sa na internete a väčšina stále študuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:38