StoryEditor

Polícia preverí prestupy poslancov

27.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Parlamentná skupina okolo Ľubomíra Lintnera sa bude brániť voči obvineniam z kupovania poslancov. Viacerí opoziční takto charakterizovali nečakaný prestup poslancov ĽS-HZDS Eduarda Kolesára a Karola Džupu do poslaneckého klubu ANO pod vedením Lintnera.

Parlamentná skupina okolo Ľubomíra Lintnera sa bude brániť proti obvineniam z kupovania poslancov. Viacerí opoziční poslanci takto charakterizovali nečakaný prestup poslancov ĽS-HZDS Eduarda Kolesára a Karola Džupu do poslaneckého klubu ANO pod vedením Lintnera. Práve ten podal včera trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci podozrenia z korupcie v NR SR. "Za jediný korektný spôsob považujeme dôkladné vyšetrenie." Políciu pritom čaká ešte jeden podnet: pre údajnú korupciu pri rošádach nezávislých poslancov sa mieni obrátiť na trestné orgány aj minister vnútra Vladimír Palko (KDH).
Ešte krátko pred bývalými poslancami ľudovej strany prišiel k lintnerovcom nezávislý Herman Arvay (ex-KSS). Napriek tomu Lintner kategoricky odmieta akékoľvek pochybnosti o "kupovaní" poslancov. "Džupa a Kolesár sa rovnako slobodne rozhodli o spolupráci s nami, ako sa Smer-SD dohodol s bývalými členmi ĽS-HZDS Vojtechom Tkáčom a Dušanom Jarjabkom." Šéf poslaneckého klubu ANO pripomenul, že Arvay je rovnako nezávislý a svojprávny ako bol v roku 1999 nezávislý poslanec a dnešný predseda Smeru-SD Robert Fico. Zároveň dodal, že Fico a predseda ANO Pavol Rusko by mohli prezradiť, čo sľubovali poslancom, aby ich získali na stranu opozície pri blokovaní parlamentu.
Poslanecký klub ANO je otvorený spolupráci aj s ďalšími členmi parlamentu. Lintner spomenul, že sa "rozprávali" s Robertom Nemcsicsom, Alexejom Ivankom a ďalšími poslancami, ktorí hlasovali za program vlády. Podľa Lintnerovho kolegu Jirka Malchárka teda aj s poslankyňami ANO, ktoré doteraz podporovali svojho straníckeho šéfa Ruska. Pripomeňme, že polícia sa už raz podozreniami z korupcie nezávislých poslancov zaoberala. Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podal minister zdravotníctva Rudolf Zajac, ale vyšetrovanie bolo pre nedostatok dôkazov zastavené.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 20:08