StoryEditor

Väčšina úradov ide pod jednu strechu

13.09.2013, 00:00
Zmeny od októbra. Vznikne 72 okresných úradov. Agendu katastra vybavíte tam.

Po desiatich rokoch sa Slovensko vracia k okresným úradom. Od prvého októbra sa zmenia tabuľky na stovkách budov naprieč krajinou. Druhá etapa reformy štátnej správy známej pod skratkou ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa) prinesie zánik obvodných úradov, ktoré fungujú od roku 2004. Združia sa naspäť do 72 okresných úradov.

Pod jednou strechou
Minister vnútra Robert Kaliňák odmieta, že by malo ísť o návrat do čias Vladimíra Mečiara. „Je to, naopak, posun výrazne dopredu,“ argumentuje. Od januára, v rámci prvej etapy reformy zanikli školské a stavebné krajské úrady, ktoré spolu s územnými vojenskými správami prešli pod obvodné úrady. Pod jednu strechu k nim teraz pribudnú obvodné úrady pre dopravu, životné prostredie, lesné a pozemkové úrady a správy katastra. Ľudia si tu najčastejšie vybavujú kúpnopredajné zmluvy či prepisovanie pozemkov a domov.

„Služby občanom sa budú poskytovať v nezmenenom rozsahu,“ vysvetlil HN riaditeľ Správy katastra pre Hlavné mesto SR Michal Valuš. Katastre sa však zatiaľ nesťahujú. „Pre svoju činnosť potrebujú mať fyzicky k dispozícii archív,“ vysvetľuje generálny riaditeľ sekcie verejnej správy ministerstva vnútra Adrián Jenčo. Bude sa čakať na ich elektronizáciu.

Koncentrácia moci

„Dívam sa na to, ako na veľkú koncentráciu moci v rezorte vnútra,“ myslí si odborník na verejnú správu Jaroslav Pilát. Prednostovia na čele okresných úradov budú sústreďovať v regiónoch moc, ktorá je teraz rozdelená medzi viaceré ministerstvá, vysvetľuje. Ešte mocnejším sa podľa neho stane minister vnútra, pod ktorého noví šéfovia okresov budú spadať. „Bude to neuveriteľne veľké a silné ministerstvo,“ vraví Pilát.

Kaliňák takéto niečo odmieta. „To nie je pravda. Máte pocit, že rozhodujem o gymnáziách alebo stredných školách?“ naráža na fakt, že pod jeho obvodné úrady patria od začiatku roka aj bývalé Krajské školské úrady.

„Zlučujeme len logistiku, nie odbornosť,“ vysvetľuje minister, že dosah nad jednotlivými agendami budú mať naďalej jeho rezortní kolegovia, ktorí budú nominovať jednotlivých riaditeľov odborov. Podpisy pod okrúhlymi pečiatkami na rozhodnutiach majú dávať oni, nie prednostovia. „Smeru ide len o zvýšenie vplyvu štátu a nie o lepšie a lacnejšie služby pre ľudí,“ uviedol na margo vzniku okresných úradov podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Na jednu adresu sa od októbra sústredia úrady v 19 okresoch, na dvoch adresách budú v fungovať v 16 okresoch. V zvyšných sa ich fyzické presuny zatiaľ neuskutočnia. Pre ľudí podstatnejší bude vznik klientských centier, kde si budú môcť vybaviť všetko. V prvých dvanástich okresných mestách by ich mali otvoriť od budúceho roka. Naj navštevovanejšie úrady práce, daňové úrady, či sociálna poisťovňa ostanú reformou nedotknuté.

01 - Modified: 2005-06-08 07:05:00 - Feat.: 0 - Title: Berlusconi: Neúspech ratifikácie euroústavy by nemal skomplikovať fungovanie EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:43